Hakeminen

Säätiö myöntää apurahoja sääntömääräisen tarkoituksensa mukaisesti kansalliskirjallisuuden edistämiseen sekä lukuharrastuksen lisäämiseen.

Vuoden 2019 apurahojen ja residenssipaikkojen hakuaika on helmikuu 2019.

Apurahojen verkkopalvelu aukeaa 1.2.ja sulkeutuu hakuajan päättyessä 28.2.2019 klo 23.59.

KIRJAUDU VERKKOPALVELUUN TÄSTÄ

https://wsoy-kirjallisuussaatio.apurahat.net/

APURAHAT

Työskentelyapurahoja myönnetään kirjojen kirjoittamiseen, lasten- ja nuortenkirjojen kuvittamiseen, sarjakuvien kirjoittamiseen ja piirtämiseen. Niitä voivat hakea kauno- ja tietokirjailijat, lasten- ja nuortenkirjailijat ja kuvittajat, kääntäjät, oppikirjantekijät ja  sarjakuvantekijät. Hankeapurahoja myönnetään kirjallisuutta ja lukemista edistäviin hankkeisiin. Apurahoja myönnetään yksityishenkilöille ja työryhmille, hankeapurahoja myös yhdistyksille ja organisaatioille.

RESIDENSSIT

Edinburghin residenssiin myönnetään kuukauden pituisia oleskelujaksoja ajalle 1.8.2019-31.7.2020.  Elokuuksi myönnetään kolme kymmenen päivän pituista jaksoa. Kaikkiin oleskeluihin liittyy 500 euron stipendi. Lue lisää: Edinburghin Residenssi

Frankfurt an der Oderin residenssiin, jota ylläpitää kulttuuriyhdistys Särö ry, myönnetään kaksi kuukauden pituista oleskelujaksoa. Haettavissa ovat syyskuu 2019 ja lokakuu 2019. Niihin liittyy 500 euron stipendit. Lue lisää: https://www.sarolehti.net/o/

HAKUOHJEET

Kirjauduttuasi verkkopalveluun saat käyttäjätunnuksen, jolla pääset täyttämään haluamasi hakemukset. Kun hakemus on valmis, lähetä se säätiölle. Lomaketta ei tulosteta eikä postiteta. Lähetettyäsi lomakkeen saat sähköpostiisi kuittauksen siitä, että lomake on saapunut perille säätiöön.

Säätiö käsittelee hakemukset, jotka ovat saapuneet sille hakujärjestelmän kautta apurahojen hakuaikana. Myöhästyneitä tai muulla tavalla lähetettyjä hakemuksia ei huomioida.

ALOITA HAKEMINEN VALITSEMALLA LOMAKE

Kun aloitat hakemisen, sinun täytyy tehdä kaksi valintaa. Ensin valitset tarkoitukseesi sopivan lomakkeen. Alla kerrotaan, mitä vaihtoehtoja on. Sen jälkeen teet valinnan Hakijan tyyppi: haetko itsellesi vai työryhmällesi. Jos haet hankeapurahaa, valitse, haetko itsellesi vai edustamallesi yhteisölle tai yhdistykselle. Lomake neuvoo sinua valinnoissa eteenpäin!

Voit hakea sekä apurahoja että residenssipaikkoja. Jos lomakkeen valinta tuottaa vaikeuksia, kysy neuvoa säätiöstä.

Lomakkeita on viisi. Ne ovat seuraavat:

Hakemus työskentelyapurahaa varten: Tällä lomakkeella haet työskentelyapurahaa kirjalliseen työhön, kirjojen kirjoittamiseen, kuvittamiseen ja sarjakuvien tekemiseen.Valitse se kirjallisuuden ala, johon kirjasi kuuluu. Valittavanasi on kaunokirjallisuus, tietokirjallisuus, lasten- ja nuortenkirjallisuus, käännökset, oppikirjat ja sarjakuvat. Jako kaunokirjallisuus-tietokirjallisuus ei ole kirjallisuuden lajeja arvottava vaan se viittaa jakoon fiktio-fakta.

Jos haet apurahaa moneen saman kirjallisuuden alan työhön, esim. usean romaanikäsikirjoituksen kirjoittamiseen, hae yhdellä hakemuksella. Kerro työsuunnitelmassa, että sinulla on useita kirjoja työn alla.

Jos haet apurahaa eri kirjallisuuden  alaan kuuluviin töihin, esim. sekä kauno- että tietokirjan kirjoittamiseen tai lastenkirjaan ja sarjakuvaan, täytä eri hakemukset.

Hakemus hankeapurahaa varten: Tällä lomakkeella haet apurahaa hankkeelle eli kirjallisuutta tai lukemista edistävälle asialle, joka on muuta kuin kirjoittaminen.

Jokaiselle residenssille on oma lomakkeensa.

HAKUAIKA

Hakuaika alkaa 1.2.2019 ja päättyy päättyy 28.2.2019 klo 23.59 Suomen aikaa. Verkkopalvelu sulkeutuu silloin ja hakemusten vastaanottaminen päättyy. Hae ajoissa, että ehdit rauhassa lähettää hakemuksesi.

KUKA VOI HAKEA?

Apurahoja voivat hakea kaikkien kustantamojen kirjailijat. Säätiön myöntämä apuraha on riippumatonta  tukea kirjalliselle työskentelylle tai hankkeelle eikä siihen sisälly lupausta kirjan kustantamisesta. Kustannussopimus ei ole hakemisen edellytys, mutta eduksi asialle on, jos voit työsuunnitelmassa kertoa, kuinka aiot kirjasi julkaista.

Apurahaa ei voi hakea toisen henkilön puolesta. Jos et syystä tai toisesta voi itse tehdä hakemusta, ota yhteyttä säätiöön.

Apurahat ovat sekä yksityishenkilöiden että työryhmien haettavissa.

KUINKA TYÖRYHMÄ HAKEE?

Kun useammat henkilöt tekevät yhdessä kirjaa, muodostavat  he työryhmän. Työryhmä valitsee keskuudestaan yhteyshenkilön, joka hakee apurahaa kaikille ryhmän jäsenille yhdellä hakemuksella. Hän ilmoittaa hakemuksessa kaikkien työryhmän jäsenten tiedot. Työsuunnitelmassa yhteyshenkilö kertoo työn kulusta ja siitä, kuinka kirjoitustyö jakautuu ryhmän kesken. Jos apuraha myönnetään, työryhmä ilmoittaa, mikä osuus apurahasta maksetaan kullekin.

Työryhmiä voi olla monenlaisia: esim. lasten kuvakirjan kirjoittaja ja kuvittaja voivat yhdessä hakea apurahaa työryhmänä. Tietokirjoissa on usein monia kirjoittajia, jotka voivat työryhmänä hakea yhdessä.

MIHIN APURAHOJA MYÖNNETÄÄN?

WSOY:n kirjallisuussäätiön  tarkoitus on kansalliskirjallisuuden edistäminen  ja lukemisharrastuksen tukeminen ja edistäminen. Apurahoja myönnetään näihin tarkoituksiin.

Viime vuosina säätiö on jakanut pääosan apurahoista työskentelyapurahoina. Niitä myönnetään seuraaville kirjallisuuden aloille:

 • kaunokirjallisuus
 • lasten- ja nuortenkirjallisuus, sekä kirjailijat että kuvittajat
 • tietokirjallisuus
 • oppikirjat
 • kirjallisuuden kääntäminen
 • sarjakuvat
 • hankkeet

MIHIN APURAHOJA EI MYÖNNETÄ

 • opintoihin eikä opinnäytetöihin
 • väitöskirjoihin
 • tieteelliseen tutkimukseen
 • takautuvasti, jo valmistuneisiin töihin.

TYÖSKENTELY- VAI HANKEAPURAHA?

Työskentelyapurahat on tarkoitettu kirjojen kirjoittamiseen, kääntämiseen ja sarjakuvien tekemiseen. Niissä lopputuote on kirja. Hanke on muu kirjallisuutta tai lukemista edistävä asia kuin kirja. Se voi olla tapahtuma, kirjallisuuslehti tai verkkojulkaisu. Se voi olla myös jotakin aivan uutta ja kokeellista, sellaista, mitä kukaan muu ei aikaisemmin ole tehnyt. Olennaista on, että hanke liittyy säätiön tarkoitukseen.

HAKEMINEN RESIDENSSEIHIN

Residenssit on tarkoitettu työskentelyä varten ja myös niihin haetaan työsuunnitelmalla.

Edinburghin residenssi Skotlannissa

Residenssiin myönnetään kuukauden pituisia jaksoja. Täytä hakemukseen toiveesi ensi- ja toissijaisesta kuukaudesta. Elokuussa Edinburghissa järjestetään Fringe-festivaali; elokuulle myönnetään 10 päivän pituisia jaksoja. Kaikkiin oleskeluihin liittyy 500 euron apuraha. Katso residenssin kuvaus tästä: Edinburghin Residenssi

Frankfurt an der Oderin residenssi Saksassa

Huomaa, että Frankfurt an der Oder on eri kaupunki kuin Etelä-Saksan Frankfurt am Main. Tämä Frankfurt sijaitsee noin tunnin junamatkan päässä Berliinistä Brandenburgin osavaltiossa, aivan Puolan rajan tuntumassa. Residenssi on WSOY:n kirjallisuussäätiön käytössä syys- ja lokakuun 2019. Voit hakea jonpaa kumpaa kuukautta. Oleskeluun liittyy 500 euron stipendi. Residenssistä vastaa kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistrys  Särö ry. Tarkemmat tiedot löytyvät tästä: https://www.sarolehti.net/o/

LUE TÄSTÄ NEUVOJA HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISTÄ VARTEN

OLE HUOLELLINEN

Täytä hakemus huolellisesti ja tarkista se ennen lähettämistä. Kun haet tuhansien eurojen apurahaa, kannattaa käyttää siihen hetki aikaa. Huolellisesti täytetty hakemus erottuu ja antaa vaikutelman, että olet tosissasi.

PYSY ANNETUISSA PITUUKSISSA

Säätiö saa noin 1500 hakemusta vuosittain ja niitä luetaan ja arvioidaan tiiviissä aikataulussa. Älä lähetä kymmensivuisia liitteitä tai kokonaisia käsikirjoituksia, koska niitä ei voida lukea.

KUINKA SUURTA APURAHAA HAEN?

Säätiön työskentelyapurahat ovat suuruudeltaan  noin 4000−6000 euroa, hankeapurahat noin 1000-10 000 euroa. Säätiö ei myönnä haettua summaa suurempia apurahoja. Myönnettyjen apurahojen kokoa voi tarkastella tästä:  Myönnetyt apurahat.

TYÖSKENTELYN KESTO

Merkitse työskentelysi kestoksi aika, jonka aiot käyttää apurahatyöskentelyyn. Oma arviosi työn kestosta on riittävä.

TYÖSUUNNITELMA

Hakemuksen menestymisen kannalta hyvä työsuunnitelma on tärkeä. Kerro siinä selkeästi, yleistajuisesti ja kiinnostavasti,  mitä olet kirjoittamassa. Voit  kertoa työsi taustoista ja tavoitteista ja siitä, mikä kirjasi merkitys on. Hyvä työsuunnitelma on sellainen, josta ulkopuolinen lukija saa nopeasti käsityksen siitä, mitä aiot apurahalla tehdä.  Näe vaivaa ja kirjoita kiinnostavasti: hakemuksia tulee paljon ja hyvin kirjoitettu työsuunnitelma erottuu edukseen.

Kerro myös, kuinka aiot julkaista kirjasi. Jos sinulla on kustannussopimus, siitä kannattaa mainita. Kerro tietokirjan kohdalla, kuinka kirjasi suhtautuu alan kirjallisuuteen: tuoko se uuttaa tietoa tai täyttääkö se jonkin ajankohtaisen tarpeen taikka aukon. Apurahat myönnetään tulevia töitä varten ennalta laadittujen suunnitelmien toteuttamiseen.  Perusteeksi apurahan myöntämiselle ei riitä pelkkä maininta, että apurahaa haetaan taiteelliseen toimintaan tai kirjan kirjoittamiseen. Kiinnitä huomiota hakemuksen kieleen ja tekstin sujuvuuteen.

LIITTEET

Lähtökohta on, että työsuunnitelma kertoo olennaisen tiedon. Liitä julkaisuluettelo, josta ilmenee kirjallinen taustasi.Hakemuksiin ei tarvitse liittää suosituksia eikä kritiikkejä. Liitä tietokirjahakemukseen ansioluettelo.Hankehakemukseen  kannattaa liittää hankkeen aikataulu kustannusarvio ja selvitys hankkeen kokonaisrahoituksesta. Jos hanke on tarkoitettu suurelle yleisölle, on hyvä mainita myös sen viestinnästä.

Sarjakuvahakemuksiin pyydetään liittämään kuvanäytteitä.

KUINKA HAKEMUKSIA KÄSITELLÄÄN SÄÄTIÖSSÄ?

Hakemukset käsitellään ja arvioidaan maalis-huhtikuun aikana. Säätiön hallitus päättää apurahoista huhtikuussa. Myönnetyistä apurahoista ilmoitetaan saajille henkilökohtaisesti toukokuussa. Apurahan saajien nimet julkistetaan säätiön kotisivuilla toukokuun aikana.

HAKEMUSTEN KÄSITTELY ON LUOTTAMUKSELLISTA

Apurahahakemukset käsitellään säätiössä luottamuksellisesti. Käsittelijät, arvioijat ja päättäjät eivät ilmaise sivullisille hakemuksiin tai hakijan ominaisuuksiin, taloudelliseen tai henkilökohtaisiin oloihin liittyviä tietoja. Hakemuksia arvioivat kirjallisuuden eri aloilla toimivat asiantuntijat, joilla on tietoa ja kokemusta omasta kirjallisuudenalastaan. Riippumattomuuden turvaamiseksi säätiö ei julkista asiantuntijoiden nimiä. Päätökset apurahoista tekee säätiön hallitus. Päätöksenteossa noudatetaan hyvää säätiötapaa. Yksittäisiä apurahapäätöksiä ei perustella, mikä on normaali käytäntö kaikissa säätiöissä.

VAIN OSALLE HYVISTÄ HAKEMUKSISTA APURAHAA

Säätiö saa vuosittain huomattavasti enemmän hyviä hakemuksia kuin mitä sillä on jaettavaa. Sen vuoksi kaikille kiinnostavillekaan hakemuksille ei voida myöntää apurahoitusta.  Viime vuosina myöntöprosentti  oli noin 15 %. Älä masennu kielteisestä apurahapäätöksestä vaan jatka kirjoittamista!

APURAHAAN LIITTYVÄ ELÄKEVAKUUTUS

Myönnettyyn apurahaan liittyy velvollisuus ottaa eläkevakuutus apurahatyöskentelyn ajaksi  Maatalousyrittäjien eläkevakuutuslaitos Mela:sta. Jos sinulle myönnetään apuraha, saat ohjeet vakuutuksen ottamiselle myöntökirjeen mukana.