Kirsi Kunnas -palkinto

Helsinki Poetry Connection palkintoa vastaanottamassa.

Kirsi Kunnas -palkinto perustettiin vuonna 2017 Kirsi Kunnaksen 70-vuotisen taiteilijauran kunniaksi. Se on WSOY:n ja WSOY:n kirjallisuussäätiön myöntämä palkinto, joka jaetaan joka toinen vuosi aikuisten tai lastenrunouden erityiselle runoteokselle, runoilijalle tai runoutta edistäneelle toimijalle. Palkinnon valitsee viisihenkinen asiantuntijaraati ja sen suuruus on 10 000 euroa. Palkinnon yksi tavoite on kannustaa runoilijoita ja toimijoita toimimaan runouden hyväksi tulevaisuudessakin.

Heli Laaksonen. Kuva: Jari-Jukka Nippala. Niillas Holmberg.

Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018. Kirsi Kunnas oli mukana valitsemassa palkintoa ja se annettiin Helsinki Poetry Connectionille. Toisen kerran palkinto jaettiin vuonna 2020. Silloin sen saivat Heli Laaksonen ja Niillas Holmberg. Vuonna 2022 palkinto myönnettiin postuumisti Jukka Itkoselle. Palkintosumma ohjattiin Valveen sanataidekoululle lastenrunoutta, sen tekemistä ja kokemista tukevaan toimintaan.

Kirsi Kunnas

Kirsi Kunnas (1924–2021) oli suomalainen akateemikko, runoilija, lastenkirjailija ja suomentaja. Hän opiskeli Taideakateemisessa koulussa ja Helsingin yliopistossa. Kunnas oli naimisissa kirjailija Jaakko Syrjän kanssa ja he saivat kaksi poikaa.

Kunnaksen esikoisrunoteos Villiomenapuu (WSOY, 1947) uudisti suomalaista runokieltä sodanjälkeiseen moderniin aikaan. Vuonna 1956 ilmestynyt Tiitiäisen satupuu (WSOY) taas uudisti lastenlyriikkaa merkittävästi. Lastenrunoudessaan Kunnas suhtautuu lapsiin vakavasti vaativana yleisönä: runot ovat täynnä huumoria, kielileikkejä ja satiiria. Kunnaksen koko tuotanto kattaa runoutta, satuja, aapisia, draamoja, käännöksiä ja tietokirjoja. Yksi hänen merkittävimmistä suomennoksistaan on englantilaisten lastenkamarirunojen suomennos Hanhiemon iloinen lipas (WSOY, 1954), joka vaikutti myös Tiitiäisen satupuun syntyyn.

Kunnas on rakastettu ja arvostettu kirjailija. Kunnas on saanut mm. Lastenkulttuurin valtionpalkinnon (1996), kahdesti Topelius-palkinnon (1986, 1992), neljä kertaa Valtion kirjallisuuspalkinnon, taiteen akateemisen arvonimen (2009) ja vuonna 2000 Tampereen yliopiston kunniatohtorin arvonimen. Vuosina 1975–1980 Kunnas toimi kirjailijoiden sananvapausjärjestön Suomen PENin puheenjohtajana.

Kirsi Kunnas. Kuva: Jyrki Luukkonen.