Apurahansaajat kertovat

AIRIN BAHMANIN JA BRUNO JÄNTIN TEOS SYYRIAN SOTA – DEMOKRATIATOIVEET DIKTATUURIN JA ISLAMIN RISTITULESSA ON KERTOMUS AIKAMME SUURIMMAN INHIMILLISEN KATASTROFIN KEHITYKSESTÄ JA TAUSTOISTA

Airin Bahmani
Bruno Jäntti

Syyrian sota – Demokratiatoiveet diktatuurin ja islamismin ristitulessa (2018) on ensimmäinen perusteellinen suomenkielinen tietokirja Syyrian sodan ja Isisin aihekokonaisuudesta.

Keitä te olette, Airin Bahmani ja Bruno Jäntti?

”Olemme Lähi-idän poliittisiin prosesseihin erikoistuneita tutkijoita ja nyt myös tietokirjailijoita. Olemme antaneet vuosien varrella haastatteluja suomalaisille tiedotusvälineille muun muassa Israel-Palestiinan, Kurdistanin alueen, Iranin ja Turkin sisä- ja ulkopolitiikasta. Vapaina toimittajina olemme kirjoittaneet lukuisiin suomalaisiin ja kansainvälisiin tiedostusvälineisiin Lähi-idän politiikkaa avaavia artikkeleita. Olemme kuluneen kymmenen vuoden aikana tehneet yhdessä tai erikseen töitä Turkissa, Iranissa, Israelissa ja miehitetyillä palestiinalaisalueilla, Libanonissa, Irakissa sekä Turkin, Iranin ja Irakin kurdialueilla.”

Lisäksi Airin Bahmani on valokuvaaja. Hänen vaikuttavia valokuviaan Iranista Irakin puolelle vuoristoon paenneiden kurdien muodostamasta pienoisyhteiskunnasta on nyt esillä Poliittisen valokuvan festivaalilla. Valokuvia pääsee näkemään Suomen valokuvataiteen museossa Mahdollisuus -näyttelyssä 26.5. saakka.

Lisätietoja näyttelystä löytyy täältä.

Kuinka päädyitte kirjoittamaan kirjaa tästä aiheesta?

”Syyrian sodan ja Islamilainen valtio -järjestön vyyhti on niin laaja, ettei sitä ole mahdollista avata yksittäisillä lehtijutuilla tai yksittäisissä haastatteluissa. Pohtiessamme kysymystä kirjan kirjoittamisesta havahduimme myös siihen, että Syyrian sodasta ei ollut kirjoitettu yhtäkään kirjaa suomen kielellä. Päätimme ottaa lusikan kauniiseen käteen ja ryhtyä tuumasta toimeen”, Bahmani ja Jäntti summaavat.

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueelta 2011 alkaneet hallitusten vastaiset mielenosoitukset levisivät nopeasti Syyriaan. Protestointi muuttui aseelliseksi yhteenotoksi ja laajentui veriseksi sisällissodaksi.  Seurauksena sadat tuhannet ihmiset ovat menettäneet henkensä ja miljoonat ihmiset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan pakolaisiksi. Sodan osapuolina ovat olleet presidentti Bašar al-Assadin johtaman hallituksen ohella useat hallitusta tai toisiaan vastaan taistelevat ryhmittymät sekä ulkovallat, jotka ovat sekaantuneet konfliktiin pyrkiessään ajamaan omia tavoitteitaan.

Millainen oli kirjan tekoprosessi?

”Työprosessi oli monivuotinen ja monivaiheinen. Aloimme suunnitella jesidien joukkotuhontaan ja orjuuttamiseen keskittyvää aineistonkeruumatkaa Irakiin vuonna 2015. Toteutimme aineistonkeruun Irakissa 2015-2016 -vuodenvaihteessa. Vuonna 2017 teimme uuden aineistonkeruumatkan, tällä kertaa Libanoniin, jossa haastattelimme syyrialaisia pakolaisia. Irakissa ja Libanonissa keräämällämme aineistolla on oma paikkansa kirjassamme, mutta kirjamme poliittinen viitekehys ja tärkeimmät löydökset perustuvat ensisijaisesti lähdekirjallisuuden analyysiin ja vasta toissijaisesti itse keräämämme dokumentaation analyysiin.”

Tutkimusten tuloksena syntyi perusteos aikamme suurimman inhimillisen katastrofin taustoista ja kehityksestä.

”WSOY:n kirjallisuussäätiön myöntämällä apurahalla oli suuri merkitys monivuotisen työprosessimme viimeisessä ja ratkaisevassa vaiheessa eli lopullisten lukujen kirjoittamisessa ja hiomisessa”, toteavat Bahmani ja Jäntti.

Teos: Syyrian sota – Demokratiatoiveet diktatuurin ja islamismin ristitulessa
Kustantaja: Tammi
Julkaisu: Lokakuu 2018 (Kovakantinen kirja), Lokakuu 2018 (E-kirja / ePub 2)
Sivumäärä: 368 s. (Kovakantinen kirja)
Kategoria: Tietokirjallisuus, Sota

Teoksesta Tammen kotisivuilla:

https://www.tammi.fi/kirja/airin-bahmani/syyrian-sota/9789513198350