Hakeminen

Säätiö myöntää apurahoja sääntömääräisen tarkoituksensa mukaisesti kansalliskirjallisuuden edistämiseen ja lukuharrastuksen lisäämiseen.

Vuoden 2019 apurahojen ja residenssipaikkojen hakuaika on päättynyt. Säätiön seuraava haku on helmikuussa 2020.

Verkkopalvelussa voit tehdä apurahaselvityksen ja maksusuunnitelman apurahallesi.

KIRJAUDU VERKKOPALVELUUN TÄSTÄ

https://wsoy-kirjallisuussaatio.apurahat.net/

HAKUAIKA

Huomaa, että  haku päättyy 28.2.2019 klo 23.59 Suomen aikaa. Verkkopalvelu sulkeutuu silloin ja hakemusten vastaanottaminen päättyy. Hae ajoissa, että ehdit kiireettömästi lähettää hakemuksesi.

HAKUOHJEET

Tee hakemus näiden ohjeiden mukaan. Jos tarvitset neuvoja, ota yhteyttä!

Asiamies Annaliina Rintala, puh. 040 156 1956, apurahasihteeri Vuokko Tarpila 040 523 4689 sekä korkeakouluharjoittelija Laura Jurmu 0500 222755 auttavat sinua. Verkkopalvelusta voit lähettää kysymyksesi suojatulla sähköpostiviestillä.

Verkkopavelussa sinun pitää ensin rekisteröityä apurahan hakijaksi. Saat antamaasi sähköpostiosoitteeseen vahvistusviestin, jonka jälkeen voit kirjautua järjestelmään ja  pääset täyttämään haluamasi hakemukset. Kun hakemus on valmis, lähetä se säätiölle. Sitä ei tulosteta eikä postiteta. Lähetettyäsi hakemuksen saat sähköpostiisi kuittauksen siitä, että se on tullut perille.

Säätiö käsittelee ne hakemukset, jotka ovat  tulleet hakujärjestelmän kautta apurahojen hakuaikana. Myöhästyneitä tai muulla tavalla lähetettyjä hakemuksia ei huomioida.

ALOITA HAKEMINEN VALITSEMALLA LOMAKE

Apurahoille on oma hakemuksensa ja molemmille residensseille omansa. Jos haet apurahaa ja residenssipaikkaa, täytä kaksi erillistä hakemusta. Jos haet residenssipaikkaa sekä Ednburghista että Frankfurt an der Oderista, täytä kumpaakin varten oma hakemus.

Työskentely- ja hankeapurahaa hakiessasi mieti ensin, mikä on roolisi hakijana: haetko apurahaa itsellesi vai työrhmälle.

Jos haet apurahaa omaan kirjalliseen työhön, valitse yksityishenkilölle tarkoitettu hakemus. Jos taas teet hakemuksen työryhmällesi, valitse hakemus ”Työryhmä”.

Hankeapurahoja voivat hakea yksityishenkilöt, organisaatiot ja yhdistykset ym. Hanke on yleensä kyseessä silloin, kun tekemisen lopputuote on jotakin muuta kuin kirja.

Eri hakemustyypit on selkeästi esitetty verkkopalvelussa. Jos valinta tuntuu vaikealta, ota yhteyttä säätiöön.

Hakemuksessa on alasvetovalikko nimeltä ”Ala”, josta valitset, mihin kirjallisuuden lajiin työsi kohdistuu.  Valittavanasi on kaunokirjallisuus, tietokirjallisuus, lasten- ja nuortenkirjallisuus, käännökset, oppikirjat ja sarjakuvat sekä hankkeet. Jako kaunokirjallisuus-tietokirjallisuus ei ole kirjallisuuden lajeja arvottava vaan se viittaa jakoon fiktio-fakta.

Jos haet apurahaa useaan saman kirjallisuuden alan työhön, esim. kolmen romaanikäsikirjoituksen kirjoittamiseen, hae yhdellä hakemuksella. Kerro työsuunnitelmassa, että sinulla on useita kirjoja työn alla.

Jos haet apurahaa  moneen eri kirjallisuuden  alaan kuuluviaan työhön, esim. sekä kauno- että tietokirjan kirjoittamiseen tai lastenkirjaan ja sarjakuvaan, täytä eri hakemukset.

KUKA VOI HAKEA?

Apurahoja voivat hakea kaikkien kustantamojen kirjailijat. Säätiön myöntämä apuraha on riippumatonta  tukea kirjalliselle työskentelylle tai hankkeelle eikä siihen sisälly lupausta kirjan kustantamisesta.

Yksityishenkilöt, työryhmät, yhdistykset ja organisaatiot voivat olla hakijoina.

Jos mietit, voitko juuri sinä hakea apurahaa, ota yhteyttä säätiöön.

Apurahaa ei voi hakea toisen henkilön puolesta. Jos et syystä tai toisesta voi itse tehdä hakemusta, ota yhteyttä säätiöön.

HAKEMUKSESSA KYSYTÄÄN SUKUPUOLTA TILASTOINNIN VUOKSI

Säätiössä seurataan sekä hakemusten että jaettujen apurahojen jakautumista eri sukupuolten kesken. Sen vuoksi hakemuksessa kysytään sukupuolta.

KUINKA TYÖRYHMÄ HAKEE?

Kun useammat henkilöt tekevät yhdessä kirjaa, muodostavat  he työryhmän. Työryhmä valitsee keskuudestaan yhteyshenkilön, joka hakee apurahaa kaikille ryhmän jäsenille yhdellä hakemuksella. Hän ilmoittaa hakemuksessa kaikkien työryhmän jäsenten tiedot. Työsuunnitelmassa yhteyshenkilö kertoo työn kulusta ja siitä, kuinka kirjoitustyö jakautuu ryhmän kesken. Jos apuraha myönnetään, työryhmä päättä itse siitä, kuinka myönnetty apuraha jakautuu jäsenten kesken.

Työryhmiä voi olla monenlaisia. Esim. lasten kuvakirjan kirjoittaja ja kuvittaja voivat yhdessä hakea apurahaa työryhmänä. Tietokirjoissa voi olla useita kirjoittajia, jotka voivat työryhmänä hakea yhdessä apurahaa.

MIHIN APURAHOJA MYÖNNETÄÄN?

 

WSOY:n kirjallisuussäätiön  tarkoitus on kansalliskirjallisuuden edistäminen  ja lukemisharrastuksen tukeminen ja edistäminen. Apurahoja myönnetään

 • kaunokirjalilijoille
 • lasten- ja nuortenkirjailijoille ja lastenkirjojen kuvittajille
 • tietokirjailijoille
 • oppikirjojen tekijöille
 • kirjallisuuden kääntäjille
 • sarjakuvataiteilijoille
 • kirjallisuuden alan hankkeille

MIHIN APURAHOJA EI MYÖNNETÄ

 • opintoihin eikä opinnäytetöihin
 • väitöskirjoihin
 • tieteelliseen tutkimukseen
 • takautuvasti, jo valmistuneisiin töihin.

TYÖSKENTELY- VAI HANKEAPURAHA?

Työskentelyapurahat on tarkoitettu kirjojen kirjoittamiseen, kääntämiseen ja sarjakuvien tekemiseen. Niissä lopputuote on kirja. Hanke on muu kirjallisuutta tai lukemista edistävä asia kuin kirja.

Hankeapurahoja jaettaessa kiinnitetään erityistä huomiota lukemista edistäviin ja sellaisiin hankkeisiin, joiden avulla saadaan uusia lukijoita kirjallisuudelle.

TYÖSUUNNITELMASTA

Kohdassa Työsuunnitelma kerro lyhyesti ja yleistajuisesti, mihin apurahaa haet eli työsi sisällöstä.Voit kertoa myös taustoista, tiedonkeruusta, tavoitteistakin varsinkin tietokirjan kohdalla.Tietokirjahakemuksessa kerro, mikä kirjasi merkitys on: tuoko se uutta tietoa, vastaako se ajankohtaiseen tarpeeseen tai täyttääkö se mahdollisesti aukon. Kerro myös, koska ja kuinka kirjasi julkaistaan tai ainakin  se, minkälainen suunnitelma sinulla on kirjan julkaisusta.

Apurahat myönnetään tulevia töitä varten työsuunnitelmien perusteella. Pelkkä maininta, että apurahaa haetaan taiteelliseen työhön, ei riitä myöntämisen perusteeksi.

Hakemuksen menestymisen kannalta kiinnostava ja  selkeä työsuunnitelma on tärkeä. Kirjoita se  ajatuksella, että ne, jotka eivät työtäsi tunne, saisivat käsityksen siitä, mitä olet kirjoittamassa.

Huomaa, että sähköisessä hakujärjestelmässä työsuunnitelman enimmäispituus on 4000 merkkiä. Mikäli kuitenkin jostakin syystä haluat kirjoittaa pidemmästi, voi myös tällaisen työsuunnitelman lisätä liitteenä hakemuksen loppuun.

LIITTEET

Liitä  työskentelyapurahahakemukseen julkaisuluettelosi sekä CV.

Hankehakemukseen liitä  hankkeen aikataulu ja kustannusarvio, josta ilmenee kokonaisrahoitus (jos haet säätiöltä osarahoitusta). Organisaation hakemukseen liitetään toimintakertomus.

Hakiessasi hankeapurahaa kerro myös hankkeen tavoitteista ja siitä, kuinka niiden toteutumista seurataan sekä hankkeen viestinnästä.

Hakemuksiin ei liitetä suosituksia.

KUVITUS- JA SARJAKUVAHAKEMUKSIIN KUVANÄYTTEITÄ

Sarjakuvahakemuksiin  ja kuvittaajien hakemuksiin pyydetään liittämään kuvanäytteitä.

APURAHATYÖSKENTELYN KESTO

Määrittele työskentelyn kesto itse todellisen ajankäyttösi mukaan.

 

APURAHAN SUURUUS

Säätiön myöntämät työskentelyapuraat ovat viime vuosina olleet 4000-6000 euron kokoisia. Hankeapurahojen suuruus on vaihdellut 1000 eurosta 10.000 euroon.

Säätiö ei myönnä haettua suurempia apurahoja. Voit katsella vuonna 2018 myönnettyjen apurahojen kokoa tässä:https://www.wsoy-kirjallisuussaatio.fi/apurahat/myonnetyt-apurahat/

HAKEMINEN RESIDENSSEIHIN

Residenssit on tarkoitettu työskentelyä varten ja myös niihin haetaan työsuunnitelmalla.

Edinburghin residenssi Skotlannissa

Residenssiin myönnetään kuukauden pituisia jaksoja. Täytä hakemukseen toiveesi ensi- ja toissijaisesta kuukaudesta. Elokuussa Edinburghissa järjestetään Fringe-festivaali; elokuulle myönnetään 10 päivän pituisia jaksoja.  Jos haet oleskelua elokuuksi, kerro, mikä ajankohta sinulle sopii. Valittavana olevat jaksot ovat noin 1.-10.8., 10.-20.8. ja 20-30.8. Säätiö pidättää oikeuden sopia valittujen kanssa tarkat matkustuspäivät. Kaikkiin oleskeluihin liittyy 500 euron apuraha. Katso residenssin kuvaus tästä: Edinburghin Residenssi

Frankfurt an der Oderin residenssi Saksassa

Huomaa, että  residenssikaupunki Frankfurt an der Oder on eri  kuin Etelä-Saksan Frankfurt am Main. Tämä Frankfurt sijaitsee Brandenburgin osavaltiossa Puolan rajan tuntumassa, noin tunnin junamatkan päässä Berliinistä.

Residenssi on WSOY:n kirjallisuussäätiön käytössä syys-, loka- ja joulukuun  2019. Oleskeluun liittyy 500 euron stipendi. Residenssistä vastaa kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistrys  Särö ry. Tarkemmat tiedot löytyvät tästä: https://www.sarolehti.net/o/

Huomaa,että jos saat Frankfurt an der Oderin residenssipaikan säätiön haussa, koko residenssihuoneisto on käytössäsi etkä jaa tiloja toisen taiteilijan kanssa.

MUUTAMA PIKAOHJE HAKEMUKSEN TEKOON

 

OLE HUOLELLINEN

Täytä hakemus huolellisesti ja tarkista se ennen lähettämistä.  Huolellisesti täytetty hakemus erottuu ja antaa vaikutelman, että olet tosissasi.

PYSY ANNETUISSA PITUUKSISSA

Säätiö saa noin 1500 hakemusta vuosittain ja niitä luetaan ja arvioidaan tiiviissä aikataulussa. Älä lähetä kymmensivuisia liitteitä tai kokonaisia käsikirjoituksia.

KYSY NEUVOA

Ota yhteyttä säätiöön, jos tarvitset apua tai neuvontaa. Olemme täällä hakijoita varten!

KUINKA HAKEMUKSIA KÄSITELLÄÄN SÄÄTIÖSSÄ?

Hakemukset käsitellään ja arvioidaan maalis-huhtikuun aikana. Säätiön hallitus päättää apurahoista huhtikuun lopussa.  Kaikki apurahaa hakeneet saavat  sähköpostitse tiedon omaa hakemustaan koskevasta päätöksestä toukokuun alkuun mennessä. Apurahan saajien nimet julkistetaan säätiön kotisivuilla toukokuun aikana.

HAKEMUSTEN KÄSITTELY ON LUOTTAMUKSELLISTA

Apurahahakemukset käsitellään säätiössä luottamuksellisesti. Käsittelijät, arvioijat ja päättäjät eivät ilmaise sivullisille hakemuksiin tai hakijan ominaisuuksiin, taloudelliseen tai henkilökohtaisiin oloihin liittyviä tietoja.

Hakemuksia arvioivat kirjallisuuden eri aloilla toimivat asiantuntijat, joilla on tietoa ja kokemusta omasta kirjallisuudenalastaan. Riippumattomuuden turvaamiseksi säätiö ei julkista asiantuntijoiden nimiä. Päätökset apurahoista tekee säätiön hallitus. Yksittäisiä apurahapäätöksiä ei perustella.

MONI HYVÄ HAKEMUS JÄÄ RAHOITTAMATTA

Säätiö saa vuosittain huomattavasti enemmän hyviä hakemuksia kuin mitä sillä on jaettavaa. Sen vuoksi kaikille kiinnostavillekaan hakemuksille ei voida myöntää apurahoitusta.  Viime vuosina myöntöprosentti  oli noin 15 %. Älä masennu kielteisestä apurahapäätöksestä vaan jatka kirjoittamista!

ONNEA MATKAAN! ODOTAMME HAKEMUSTASI.