Toiminta

Apurahat

Kirjallisuussäätiön ydintoimintaa on apurahojen jakaminen kirjailijoille, kääntäjille ja kirjallisuuden alan hankkeille ja tapahtumille. Apurahojen hakuaika on helmikuu. Apurahoja voivat hakea ja saada kaikkien kustantamojen kirjailijat. Vuonna 2016 apurahoja myönnettiin 199 kappaletta ja niiden yhteissumma oli 743.000 euroa. Viime vuosina säätiö on painottanut työskentelyapurahoja. Säätiö ottaa vuosittain vastaan noin 1300 apurahahakemusta.

Edinburghin residenssi

Säätiöllä on residenssi Edinburghin kaupungissa Skotlannissa. Residenssipaikkoja voivat hakea kirjailijat ja kääntäjät  säätiön vuosittaisessa apurahanhaussa helmikuussa. Edinburghiin myönnetään kuukauden pituisia työskentelyjaksoja, joihin liittyy matkustusstipendi. Lisäksi elokuuksi, joka on Edinburghissa festivaalikuukausi, myönnetään lyhyitä 1-2 viikon oleskelujaksoja, joihin ei liity stipendiä. Residenssissä on tähän mennessä työskennellyt noin 30 kirjailijaa.

Eeva Joenpellon kirjailijakoti

Kirjailija Eeva Joenpelto testamenttasi  Sammatissa sijaitsevan talonpoikaistalonsa säätiölle annettavaksi kirjailijoiden työskentely- ja asumiskäyttöön. Eeva Joenpellon kirjailijakodin asumis- ja työskentelystipendi julkistetaan haettavaksi apurahan hakujen yhteydessä. Sitä voivat hakea kaikkien kustantamojen kirjailijat. Seuraava hakuaika on helmikuussa 2018.

Tunnustuspalkkinnot

Säätiön tunnustuspalkinnot jaetaan kirjailijoille ja kääntäjille jaetaan lokakuussa. Palkintoja on myönnetty säännöllisesti 1970-luvulta alkaen. Säätiön hallitus päättää palkinnoista hakemuksetta.

Lukemisen edistäminen

Säätiö toteuttaa tarkoitustan edistämällä lukemista. Tässä tarkoituksessa se myöntää apurahoja lukemista edistäville hankkeille ja toimijoille. Apurahoja saivat v. 2016   mm. Lukukeskus, Pro Lastenkirjallisuus ry ja Runoyhdistys Nihil Interit ry. Lisäksi säätiöllä on omaa lukemisen edistämistoimintaa. WSOY:n kirjallisuussäätiöllä ja Lukukeskus ry:llä on yhteinenLue lapselle -hanke, jonka tavoite on edistää lasten ja vanhempien yhteistä lukemista ja välittää tietoa lukemisen merkityksestä. Säätiö järjestää lukemisen edistämiseen liittyviä haastatteluja kirjamessuilla ja tekee keskustelunavauksia.

Taidekokoelman ylläpitäjäksi vuonna 2008

Werner Söderström Osakeyhtiö lahjoitti säätiölle taidekokoelmansa vuonna 2008. Kirjailijoihin ja kirjallisuuteen liittyvään taidekokoelmaan kuuluu noin 900 maalausta, veistosta, piirustusta, grafiikanlehteä ja taide-esinettä. Kokoelmasta lainataan teoksia  näyttelyihin. Taidekokoelmalla on omat kotisivut, joille pääset tästä: taidekokoelma