Toiminta

Apurahat

WSOY:n kirjallisuussäätiön ydintoimintaa on apurahojen jakaminen kirjailijoille, kääntäjille, kuvittajille ja kirjallisuuden alan hankkeille ja tapahtumille. Apurahojen hakuaika on helmikuu. Apurahoja voivat hakea ja saada kaikkien kustantamojen kirjailijat.

Edinburghin residenssi

Säätiöllä on residenssi Edinburghin kaupungissa Skotlannissa, jonne haetaan säätiön vuosittaisessa apurahanhaussa helmikuussa. Residenssiin myönnetään kuukauden pituisia työskentelyjaksoja, joihin liittyy 500 euron stipendi. Elokuuksi, joka on Edinburghissa festivaalikuukausi, myönnetään lyhyitä 1-2 viikon oleskelujaksoja.

Eeva Joenpellon kirjailijakoti

Kirjailija Eeva Joenpelto testamenttasi  Sammatissa sijaitsevan kotinsa säätiölle, joka perusti sinne Eeva Joenpellon kirjailijakodin. Kirjailijat voivat hakea sinne asumaan ja työskentelemään kolmen vuoden pituiseksi jaksoksi. Asuminen on valitulle ilmaista. Seuraava hakuaika on helmikuussa 2021.

Tunnustuspalkkinnot

Säätiön tunnustuspalkinnot jaetaan vuosittain lokakuussa. Palkintoja on myönnetty säännöllisesti 1970-luvulta alkaen.
Säätiö ja kustantamo WSOY ovat perustaneet yhdessä joka toinen vuosi jaettavan Kirsi Kunnas -runouspalkinnon. Se jaettiin ensimmäisen kerran 22.5.2018. Palkinnon sai Helsinki Poetry Connection kollektiivi, joka järjestää lavarunotapahtumia ja edistää niillä elävän runouden traditiota.

Lukemisen edistäminen

Säätiö toteuttaa lukemisen edistämistarkoitustaan apurahatoiminnalla ja omilla hankkeilla.

Lue lapselle -hanke

WSOY:n kirjallisuussäätiöllä, Lukukeskus ry:llä ja Svenska Kulturfondenilla on yhteinen Lue lapselle -hanke, jonka tavoite on kannustaa vanhempia lukemaan ääneen pienille lapsilleen ja valistaa heitä lukemisen tärkeydestä. Vuonna 2015 pienenä ja kokeilevana aloitettu hanke on kasvanut ja vakiinnuttanut asemansa. Hankkeen suojelija on kirjailija Kirsi Kunnas.Tutustu Lue lapselle -hankkeeseen ja siinä tuotettuihin materiaaleihin ja selvityksiin hankkeen kotisivulla www.luelapselle.fi

Säätiö järjestää yleisölle avoimia luento- ja keskustelutilaisuuksia sekä kirjallisuudesta että kirja-alan ajankohtaisista asioista. Viime vuosina säätiö on myös tehnyt kirja-alaa koskevia keskustelunavauksia ”Mitä voimme tehdä yhdessä” -hengessä.

Runousaamiaiset
Kevättalvella 2017 syntyi Helsingissä Runousaamiais-liike, joka on levittäytynyt eri puolille Suomea. Alusta asti säätiö on ollut Runousaamiaisten tukija.

Taidekokoelman ylläpitäjäksi 2008

Werner Söderström Osakeyhtiö lahjoitti säätiölle kirjailijoihin ja kirjallisuuteen liittyvän taidekokoelmansa vuonna 2008. Kokoelmassa on noin 950 taide-esinettä: maalauksia, veistoksia, piirustuksia, kirjankuvituksia, grafiikkaa, mitaleja ja muita taide-esineitä. Kokoelmasta lainataan teoksia  näyttelyihin. Taidekokoelmalla on omat kotisivut, joille pääset tästä: taidekokoelma