Toiminta

Apurahat

WSOY:n kirjallisuussäätiön ydintoimintaa on apurahojen jakaminen kirjailijoille, kääntäjille ja kirjallisuuden alan hankkeille ja tapahtumille. Apurahojen hakuaika on helmikuu. Apurahoja voivat hakea ja saada kaikkien kustantamojen kirjailijat. Apurahojen jaossa painotetaan työskentelyapurahoja.

Edinburghin residenssi

Säätiöllä on residenssi Edinburghin kaupungissa Skotlannissa, jonne voivat voivat hakea kirjailijat ja kääntäjät  säätiön vuosittaisessa apurahanhaussa helmikuussa. Residenssiin myönnetään kuukauden pituisia työskentelyjaksoja, joihin liittyy matkustusstipendi. Elokuuksi, joka on Edinburghissa festivaalikuukausi, myönnetään lyhyitä 1-2 viikon oleskelujaksoja.

Eeva Joenpellon kirjailijakoti

Kirjailija Eeva Joenpelto testamenttasi  Sammatissa sijaitsevan kotinsa säätiölle annettavaksi kirjailijoiden työskentely- ja asumiskäyttöön. Eeva Joenpellon kirjailijakodin asumisstipendi jullistetaan haettavaksi säätiön yleisessä apurahojen haussa. Sitä voivat hakea kaikkien kustantamojen kirjailijat. Seuraava hakuaika on helmikuussa 2018.

Tunnustuspalkkinnot

Säätiön tunnustuspalkinnot kirjailijoille ja kääntäjille jaetaan vuosittain lokakuussa. Palkintoja on myönnetty säännöllisesti 1970-luvulta alkaen. Säätiön hallitus päättää palkinnoista hakemuksetta.

Lukemisen edistäminen

Säätiö toteuttaa tarkoitustan edistämällä lukemista. Tässä tarkoituksessa se myöntää apurahoja lukemista edistäville hankkeille ja toimijoille. Apurahoja saivat v. 2017 mm. Lukukeskus ry ja Runoyhdistys Nihil Interit ry.

WSOY:n kirjallisuussäätiöllä ja Lukukeskus ry:llä on yhteinen Lue lapselle -hanke, jonka tavoite on edistää lasten ja vanhempien yhteistä lukemista ja välittää tietoa lukemisen merkityksestä pienten lasten vanhemmille. Säätiö järjestää lukemisen edistämiseen liittyviä haastatteluja kirjamessuilla ja tekee keskustelunavauksia.

Taidekokoelman ylläpitäjäksi vuonna 2008

Werner Söderström Osakeyhtiö lahjoitti säätiölle kirjailijoihin ja kirjallisuuteen liittyvän taidekokoelmansa vuonna 2008. Siihen kuuluu noin 950 taide-esinettä: maalauksia, veistoksia, piirustusta, kirjankuvituksia, grafiikkaa, mitaleja ja esineitä. Kokoelmasta lainataan teoksia  näyttelyihin. Taidekokoelmalla on omat kotisivut, joille pääset tästä: taidekokoelma