Kirjailija­koti

Kirjailija Eeva Joenpelto (1921-2004) rakennutti 1970-luvulla synnyinseudulleen Sammattiin  talonpoikaistalon kodikseen. Joenpellon elämässä kaksi suururakkaa, talon rakennuttaminen ja 4-osaisen Lohja -sarjan kirjoittaminen ajoittuvat samoihin vuosiin. Eeva Joenpelto testamenttasi talonsa  WSOY:n kirjallisuussäätiölle nimeään kantavaksi kirjailijakodiksi annettavaksi pitkää proosaa kirjoittavan kirjailijan käyttöön. Siellä on vuodesta 2005 alkaen asunut kirjailija.  Tällä hetkellä Eeva Joenpellon kirjailijakodissa asuu ja työskentelee kirjailija Maritta Lintunen.

Hakuaika ja hakeminen

Eeva Joenpelto kartanonsa pihalla Lohjalla. Valokuvaaja Markku Leppo
Eeva Joenpelto kotitalonsa pihalla Sammatissa. Kuva: Markku Leppo

Eeva Joenpellon kirjailijakodin  asumisoikeutta haetaan säätiön yleisessä apurahahaussa, joka on vuosittain helmikuussa. Asumiskauden pituus on 3-4 vuotta. Seuraava haku Eeva Joenpellon kirjailijakotiin on helmikuussa 2018.  Kirjailija Maritta Lintunen asuu ja työskentelee kirjailijakodissa 1.10.2015 –   31.5.2018.

Kirjailijakodissa ovat ennen Maritta Lintusta asuneet kirjailijat Tuomas Kyrö, Mikko Rimminen, Katja Kettu sekä Aki ja Milla Ollikainen.

Eeva Joenpellon kirjailijakoti tarjoaa kirjailijalle pitkäaikaisen, rauhallisen työskentelymahdollisuuden uusmaalaisessa maalaismaisemassa.

Kirjailija Eeva Joenpelto ja kirjailijakoti

Joenpelto, Eeva 1989 valok. Irmeli Jung
Eeva Joenpelto 1989. Kuva: Irmeli Jung

Eeva Joenpelto syntyi Sammatissa 17.6.1921. Esikoisteoksensa Seitsemän päivää hän julkaisi vuonna 1946 salanimellä Eeva Helle. Joenpellon kirjallinen läpimurto tapahtui vuonna 1955, jolloin hän julkaisi romaanin Neito kulkee vetten päällä. Joenpelto kirjoitti lähes 30 romaania, joista moni oli sekä arvostelumenestys että lukijoiden suosikki.

Eeva Joenpellon elämäkerran kirjoittaja FT Helena Ruuska kirjoittaa:

”Vares-Kantolassa syntyivät Eeva Joenpellon kypsän iän väkevät romaanit Elämän rouva, rouva Glad ja Tuomari Müller, hieno mies. Ison talon rakentamiseen rohkaisi Vetää kaikista ovista, josta tuli syksyn 1974 myyntimenestys. Rakennusvaiheen aikana näkivät päivänvalon Lohja-sarjan seuraavat osat Kuin kekäle kädessä ja Sataa suolaista vettä. Kun sarjan neljäs osa, Eteisiin ja kynnyksille valmistui, oli kirjailijan kotikin vihdoin valmis. Eeva asui taloaan yli kaksikymmentä vuotta, ja ehti varmasti monta kertaa miettiä, mitä sille sitten tapahtuu, kun hänestä aika jättää.—

Vuodesta 2005 Eeva Joenpellon kirjailijakoti on toiminut testamenttimääräyksen mukaisesti pitkää proosaa kirjoittavan kirjailijan määräaikaisena residenssinä. Ensin Tuomas Kyrö kirjoitti siellä romaaninsa Benjamin kivi ja 700 grammaa, ja alullaan oli myös Kyrön suomalaisen vanhenevan miehen alter ego, kansan rakastama Mielensäpahoittaja. Sitten Katja Kettu kirjoitti Kätilön ja Aki Ollikainen Mustan sadun. Tämän kirjan valmistuessa syksyllä 2015 Vares-Kantola on saanut uuden emännän kirjailija Maritta Lintusesta.”

Helena Ruuska: Eeva Joenpelto, elämän kirjailija, ss. 433-435, WSOY 2015.

Eeva Joenpelto kuoli Lohjalla 82 vuoden iässä 28.1.2004.

Kirjoja Eeva Joenpellon elämästä

Eeva Joenpellosta on viime vuosina julkaistu kaksi elämäkertaa. Tiina Mahlamäen teos ”Kuinka elää ihmisiksi? Eeva Joenpellon kirjailijamuotokuva” ilmestyi vuonna 2009 (Kustantaja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura)  sekä lokakuussa 2015 Helena Ruuskan  elämäkerta ”Eeva Joenpelto, elämän kirjailija”  (Kustantaja WSOY).

Lue lisää: http://www.wsoy.fi,http://www.finlit.fi/kustantamo