Tänä vuonna juhlitaan Eeva Joenpeltoa

Eeva Joenpelto vuonna 1974. Kuva: WSOY:n kuva-arkisto.

Vuonna 2021 juhlitaan kirjailija Eeva Joenpellon syntymän satavuotispäivää. Eeva Joenpelto (1921–2004) oli yksi 1900-luvun merkittävimpiä kotimaisia kirjailijoita, rakastettu ja tunnustettu painosten kuningatar ja kulttuurielämän vaikuttaja. Joenpellon kirjailijanura kesti yli puoli vuosisataa, ja hän julkaisi 26 romaania, joista tunnetuimmat kuuluvat neliosaiseen Lohja-sarjaan. Hän syntyi Sammatin Myllykylässä, muutti aikuisuuden kynnyksellä Helsinkiin ja palasi 1980-luvulla juurilleen kotitilalleen rakennuttamaansa näyttävään talonpoikaistaloon.

WSOY:N KIRJALLISUUSSÄÄTIÖ MUKANA JÄRJESTELYISSÄ

WSOY:n kirjallisuussäätiöllä on merkittävä rooli Eeva Joenpellon juhlavuoden ohjelmassa Joenpellon kirjailijakodin omistajana.

Juhlavuoden järjestelyt ovat lähteneet käyntiin koronan hidasteista huolimatta. Olemme perustaneet Joenpellon kunniaksi juhlatilit Instagramiin ja Facebookiin. Tileillä on esitelty Joenpellon tuotantoa, elämää ja hänen vaikutustaan suomalaiseen kirjallisuuteen.

Kesän tapahtumien toteutuminen on ollut vaakalaudalla, mutta onneksi valopilkkujakin on kuulunut kevään suunnitteluaikaan. Olemme suunnitelleet yhdessä Lohjan museon kanssa näyttelyä Eeva Joenpellosta. ”Paluu juurille” – Eeva Joenpelto 100 vuotta -näyttely toteutetaan Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa 7.7.–11.9. Näyttelyyn on tulossa runsaasti uniikkiesineitä Joenpellon kirjailijakodista, valokuvia sekä muita yksityiskohtia.

Valmistautumista näyttelyyn. WSOY:n kirjallisuussäätiö on mm. toimittanut Lohjan museolle runsaasti valokuvia näyttelyn tarpeisiin. Kuva: Anna Mattila.

Juhlavuoteen on kuulunut Joenpellon kirjailijakodin seuraavan asukkaan valitseminen. Uudeksi asukkaaksi valittiin Tittamari Marttinen. Marttinen muuttaa taloon syksyllä 2021.

WSOY:n kirjallisuussäätiö on valmistautunut kesään ja Joenpellon juhlavuoteen myös vierailemalla kirjailijakodissa. Yhdessä kodin nykyisen asukkaan Marianna Kurton kanssa valitsimme kodista tavaroita, valokuvia ja lehtileikkeitä näyttelyä varten ja suunnittelimme kunnostustöitä tutustumiskierroksia varten – esimerkiksi Joenpellon laaja kirjasto halutaan luokitella ja siistiä.

Kirjailijakotiin on suunnitteilla hylly, jossa Eeva Joenpellon koko tuotanto pääsee komeasti esille. Kuva otettu Joenpellon kirjailijakodin tuvassa. Kuva: Anna Mattila.

MENNEITÄ TAPAHTUMIA

Koronatilanteen vuoksi muutamia juhlavuoden ohjelmia on jouduttu siirtämään tai perumaan. Onneksi osa tilaisuuksista on kuitenkin ollut mahdollista järjestää etänä.

8.4. julkaistiin Suvi Aholan kirja Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi? (WSOY). Kirjan julkistamistilaisuus järjestettiin Facebook-livenä ja sitä seurasi ennätyksellisen suuri yleisö. Keskustelussa olivat mukana kirjailija ja toimittaja Suvi Ahola, kirjailija Anja Snellman ja tietokirjailija, Elämän kirjailija Eeva Joenpelto (WSOY, 2015) -kirjan kirjoittaja Helena Ruuska. Tilaisuuden veti WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson. Tilaisuuden järjestivät WSOY ja WSOY:n kirjallisuussäätiö. Tilaisuus on katsottavissa Facebookissa ja YouTubessa.

Vuoden aikana WSOY on julkaisee Eeva Joenpellon tuotantoa digitaalisena sekä häneen liittyvää kirjallisuutta:

Äänikirjoja:

26.2. Helena Ruuska: Elämän kirjailija Eeva Joenpelto (2015)
8.4. Suvi Ahola: Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi? (myös painettuna kirjana)
28.5. Neito kulkee vetten päällä (1955)
28.5. Elämän rouva, rouva Glad (1982)
Syksy 2021 Kuin kekäle kädessä (Lohja #2) (1976)
Syksy 2021 Uskomattomia uhrauksia (2000)

E-kirjoja

8.4. Suvi Ahola: Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi?
12.5. Jottei varjos haalistu (1986)
Syksy 2021 Uskomattomia uhrauksia (2000)

JUHLAVUODEN TULEVAA OHJELMAA

Näyttely: ”Paluu juurille” – Eeva Joenpelto 100 vuotta

7.7.–11.9.2021
Lohjan pääkirjaston Linderinsali
Lue lisää.

Vaahterateatteri esittää: Tuomari Müller, hieno mies

Ensi-ilta Joenpellon syntymäpäivänä 17.6.2021
Sammatin Sampomäki, Paikkarin torpan pihapiiri
Lue lisää.

Kierrokset Eeva Joenpellon kirjailijakotiin

19.7.–1.8.2021
Sammatti, Myllykylä
Tietoa ilmoittautumisesta: seuraa VisitLohja-sivustoa.

Eeva Joenpelto -seuran järjestämä syntymäpäiväjuhlatilaisuus

Syksyllä
(Huom! Ohjelma siirtynyt. Vanha aika 19.6.)
Lisää tietoa myöhemmin.

Lohjan kaupungin järjestämä Joenpelto-kirjallisuusseminaari

Syksyllä
(Huom! Ohjelma siirtynyt. Vanha aika: 12.6.)
Lisää tietoa myöhemmin.

Muista myös:

Kirjabloggaajien Eeva Joenpelto 100 -lukuhaaste on käynnissä Joenpellon syntymäpäivään 17.6. asti. Lue lisää.

Seuraa Joenpellon juhlatilejä Instagramissa ja Facebookissa tunnuksella @eevajoenpelto100.

Materiaalipaketti kirjastoille

Eeva Joenpelto mediassa vuonna 2021

3.5. YLE – Idyllinen koti peltojen keskellä on muuttanut monen kirjailijan elämän – 300 m² hirsitalossa saa asua kolme vuotta ilmaiseksi

12.4. Helsigin Sanomat – Eeva Joenpelto ruoti naisille ladattuja odotuksia ja olisi voinut osallistua keskusteluun seksuaalisesta ahdistelusta – Suvi Aholan teos näyttää kirjailijan ajankohtaisuuden (Maksumuurin takana.)

Julkaistu 21.5.2021