Hae Eeva Joenpellon kirjailijakodin asumisoikeutta

Vares-Kantolan päärakennus. Talo on punainen hirsitalo, jossa on valkoiset ikkunanpuitteet.
Kuva: Anna Mattila.

WSOY:n kirjallisuussäätiö julistaa ammattikirjailijoiden ja -kääntäjien haettavaksi Sammatissa sijaitsevan Eeva Joenpellon kirjailijakodin asumisoikeuden.

Asumisoikeus alkaa aikaisintaan 1.6.2022 ja päättyy 31.5.2025.

Hakuaika on 30.3.–20.4.2022.

Kirjailija Eeva Joenpelto (1921–2004) testamenttasi kotinsa säätiölle nimeään kantavaksi kirjailijakodiksi, joka luovutetaan määräajaksi ”pitkää proosaa kirjoittavan kirjailijan käyttöön”. Säätiö on laajentanut tätä testamenttimääräyksen tulkintaa niin, että hakija voi olla ammattikirjailija tai -kääntäjä.

Eeva Joenpelto halusi, että asumisoikeuden saava kirjailija muuttaa taloon eikä sitä käytetä pelkästään työhuoneena tai kakkosasuntona. Säätiö edellyttää kirjailijalta tämän Eeva Joenpellon toivomuksen sisäistämistä ja vahvaa sitoutumista asumiseen.

Talo on pinta-alaltaan noin 300 neliömetriä ja se soveltuu hyvin perheasunnoksi. Asumisesta ei peritä vuokraa, mutta säätiö ilmoittaa verottajalle asumisoikeuden arvon, joka on 900 euroa kuussa. Kirjailijakoti sijaitsee Sammatin Myllykylässä noin tunnin matkan päässä Helsingistä. Lähin taajama on Sammatti, joka on noin 2 km:n päässä. Sammatissa on kauppa, alakoulu ja päiväkoti. Sammatti kuuluu Lohjan kaupunkiin, jonka verkkosivuilta löytyy tarkempaa tietoa palveluista. Oma auto helpottaa kirjailijakodissa asumista.

Asukkaan valitsee säätiön hallitus. Valintaan vaikuttavat työsuunnitelma, kirjallinen ura, motivaatio asumiseen sekä asumisen tarve.

Kirjalliset hakemukset tehdään säätiön sähköisessä apurahajärjestelmässä ja niiden tulee olla perillä 20.4. klo 23.59 mennessä.

Lisätietoja talosta ja asumisesta antaa säätiön asiamies Annaliina Rintala, annaliina.rintala@wsoy-kirjallisuussaatio.fi / +358 40 156 1956

Kuvia ja tietoja talosta Kirjailijakoti-sivulla.

Talossa asuneiden kirjailijoiden kokemuksia voi lukea Eevan talossa -lehdestä.

Julkaistu 30.3.2022.