Säätiön taidekokoelmassa on uusi kirjailijamuotokuva

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuva: Sirpa Särkijärvi

 

WSOY:n kirjallisuussäätiö tilasi taidemaalari Sirpa Särkijärveltä muotokuvan kirjailija Anja Snellmanista vuonna 2014. Teos, joka nimi on To Put One’s Neck Out, on valmis ja se julkistettiin 8.9.2016. Maalaus on nähtävissä WSOY:n ja Tammen kirjakaupassa osoitteessa Korkeavuorenkatu 37, Helsinki kirjakaupan aukioloaikoina.

Taiteilija Sirpa Särkijärvi kertoo teoksen synnystä seuraavasti:

” Työ kirjailijamuotokuvaksi alkoi lukemalla Anja Snellmanin kirjoja kirjailijuuden näkökulmasta, tarkastellen häntä taiteilijana. Halusin katsoa millaisia mielikuvia syntyy, kun tapaan Anjan ja tutustun persoonaan ja hänen omaan visuaaliseen maailmaansa. Näiden kohtaamisten ja keskustelujen pohjalta muodostui mielikuvia ja ajatuksia, jotka johtivat lopulta muotokuvaan Anjasta peuran kanssa.

Anjan rooli maalauksessa on olla puolustaja ja puolestapuhuja. Peura eläimenä edustaa hänelle jotain sellaista herkkyyttä reagoida, josta voi tunnistaa myös itsensä.

Vaikutelmani perusteella peuran kesyttämätöntä, arkaa, vaistonvaraista, villiä ja kontrolloimatonta luonnetta voi aistia myös joissain Anjan kirjallisissa teemoissa.

Nähdäkseni hän kirjailijana kokee vastuuta kirjoittaa kirjoja, jotka voisivat yhteiskunnassamme kasvattaa ymmärrystä piilossakin olevia tärkeitä asioita kohtaan.”

Kirjailija Anja Snellman julkaisi esikoiskirjansa Sonja O. kävi täällä vuonna 1981. Hän on 35 vuotta kestäneellä urallaan julkaissut lähes 30 teosta, romaaneja ja runoja. Lisäksi hän on kirjoittanut kuunnelmia, elokuvakäsikirjoituksia ja kolumneja. Snellmanin tuotantoa on käännetty 20 kielelle. Anja Snellmanin kotisivu: www.anjasnellman.com

Taiteilija Sirpa Särkijärvi on kotoisin Muonion Särkijärveltä. Hän valmistui Turun Piirustuskoulusta vuonna 1997. Hän on pitänyt valmistumisestaan lähtien yksityisnäyttelyitä eri puolilla Suomea sekä osallistunut yhteisnäyttelyihin sekä kotimaassa että Euroopassa. Sirpa Särkijärven kotisivu: www.sirpasarkijarvi.fi

WSOY:n kirjallisuussäätiö on vuonna 1942 perustettu yleishyödyllinen säätiö, jonka tarkoitus on tukea suomalaista kirjallisuutta. Se jakaa vuosittain apurahoja kirjailijoille kirjojen kirjoittamiseen. Vuodesta 2008 alkaen säätiö on omistanut WSOY:n taidekokoelman, johon kuuluu 900 teosta, kirjailijamuotokuvia, kuvituksia sekä muuta kirjallisuuteen ja kirjailijoihin liittyvää taidetta. Kokoelmaa täydennetään. Säätiön ja sen taidekokoelman kotisivu: www.wsoy-kirjallisuussaatio.fi

Taiteilija Sirpa Särkijärvi valikoitui Anja Snellmanin muotokuvan tekijäksi, koska hän maalaa ihmiskasvoja ekspressiivisesti, rohkeasti ja raikkaasti. Kun kokoelmaan tilattiin muotokuva aikalaiskirjailijasta, haluttiin, että maalaus tuo siihen uutta tästä ajasta.