Komea kirja WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelmasta ilmestyy 16.9.

WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelmaa esittelevä Kirjailija kuvassa -teos ilmestyy 16.9.2021. Se on laajalle yleisölle tarkoitettu yleistajuinen teos, joka esittelee kokoelman teoksia. Kirjallisuussäätiön taidekokoelmaan kuuluu yli 930 taideteosta ja esinettä, jotka kertovat tarinan Werner Söderström Osakeyhtiöstä kirjallisuuden ja kuvataiteen arvostajana. Kokoelmassa on muotokuvia kirjailijoista, kustantamon johtajista ja työntekijöistä sekä kuvitusgrafiikkaa, veistoksia ja mitaleja.

– WSOY:n kirjallisuussäätiöltä on usein kysytty, eikö sen omistamasta taiteesta ole tehty kirjaa. Kysymys on perusteltu: onhan kyse erään maamme vanhimman ja merkittävimmän kustantamon kokoelmasta. Tämä kirja on vastaus näihin toiveisiin, kertoo WSOY:n kirjallisuussäätiön asiamies Annaliina Rintala.

Kirja on kunnianhimoinen teos, joka nostaa esiin niin tunnettuja kuin suuren yleisön huomiota väistäviä taiteilijoita. Kirjoittajina ovat eturivin taiteentutkijat Maija Koskinen, Erkki Anttonen, Derek Fewster, Timo Huusko, Ville Hänninen, Outi Järvinen, Tarja Kekäläinen ja Anu Utriainen. Tuloksena on syntynyt uutta tietoa myös sellaisista taiteilijoista, joita ei ole aikaisemmin tutkittu.

Kirjailijat Hannu Raittila, Anja Snellman ja Jari Tervo ovat kirjoittaneet kirjaan muotokuvan kohteena olemisestaan ja Rosa Liksom ja Hanna Weselius tekijän näkökulmasta. Lisäksi WSOY:n kirjallisuussäätiön hallituksen puheenjohtaja FT Kai Häggman on kirjoittanut kirjaan WSOY:n kirjallisuussäätiön perustamisesta ja myöhemmistä vaiheista ja FT Hanne Selkokari johtaja Yrjö A. Jäntistä taiteen keräilijänä.

WSOY aloitti taidekokoelmansa hankkimalla Porvoon kirjatalon seinille lähinnä johtajiensa muotokuvia. Aluksi keskityttiin maalauksiin, mutta 1920-luvulta lähtien aloitettiin kirjailijamuotokuvien tilaaminen myös kuvanveistäjiltä. Systemaattinen taidehankinta alkoi 1940-luvulla jatkosodan aikana kertyneen taloudellisen vaurauden myötä. Vuosikymmenessä kokoelma karttui yli sadalla muotokuvatilauksella. Kokoelman vanhimmat teokset ajoittuvat 1800-luvun loppupuolelle, mutta muuten se painottuu selvästi 1900-luvun taiteeseen. Pääasiallisena hankintojen ideoijana toimi pitkään WSOY:n johtaja Yrjö A. Jäntti. WSOY:n taideteokset, etenkin muotokuvat tilattiin tai ostettiin suoraan taiteilijoilta.

WSOY lahjoitti taidekokoelmansa säätiölle vuonna 2008. Kirjan julkaisee WSOY.

Kirjaa voi ostaa 16.9. alkaen Werner & Jarl -kirjakaupasta.

Lisätietoja ja tiedustelut kirjasta
Annaliina Rintala
WSOY:n kirjallisuussäätiön asiamies
annaliina.rintala@wsoy-kirjallisuussaatio.fi
+358 40 156 1956

Arvostelukappaleet: tiedotus@wsoy.fi

Julkaistu 7.9.2021