Hyvää joulua! – Säätiö lomalla 23.12.2021–3.1.2022

Eeva Joenpellon kirjailijakoti joulukuussa 2021. Kuva: Anna Mattila.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

WSOY:n kirjallisuussäätiö lomailee 23.12–3.1.2022. Olemme taas tavoitettavissa 4.1. alkaen.

Kiitämme kuluneesta vuodesta kaikkia yhteistyökumppaneitamme: apurahanhakijoita, kirjailijoita, kirja- ja kustannusalan toimijoita sekä monia yksityishenkilöitä ja organisaatioita. Lisäksi kiitämme erityisesti Lohjan kaupungin kulttuuri- ja matkailutoimialaa ja Lohjan museota yhteistyöstä Eeva Joenpellon juhlavuoden parissa.

Runsas apurahavuosi

Päättyvä vuosi jää mieleemme jo toisena pandemiavuotena. Poikkeusoloista alkoi pikkuhiljaa muodostua uusi normaali. Kokoontumisrajoituksista ja etätyösuosituksista huolimatta säätiön toiminta pystyi kuitenkin jatkumaan keskeytyksettä. Jaoimme keväällä yhteensä 214 apurahaa, kokonaisuudessaan reilun miljoonan euron edestä, sekä syksyllä kuusi tunnustuspalkintoa.

Lisäksi perustimme yksityishenkilön lahjoituksen turvin uuden matka-apurahan kirjallisuuden kääntäjille. Jaamme apurahaa yhdessä kääntäjien ammattiosasto KAOS ry:n kanssa. Apuraha oli ensimmäistä kertaa haettavana tänä vuonna. Hakemuksia saapui 27 kappaletta, ja apuraha myönnettiin kahdelle kääntäjälle. Hakemukset olivat laadukkaita, ja jo ensimmäinen hakukierros osoitti, että kääntäjien matka-apurahalle on tarvetta.

Taidekirja ja Eeva Joenpellon juhlavuosi

Vuonna 2021 saatiin päätökseen pitkään työn alla ollut projekti säätiön taidekokoelmasta. Taidekirja ”Kirjailija kuvassa” ilmestyi 16.9. Näyttävä kirja on useiden tekijöiden, kuten taiteentutkijoiden, taidealan asiantuntijoiden, valokuvaajien ja kustannustoimittajien ja taustajoukkojen ponnistus. Olemme ylpeitä, että arvokkaasta ja kulttuurihistoriallisesti merkittävästä kokoelmastamme on nyt saatavissa tietoa, sillä suositut opastetut kierroksemme taidekokoelman pariin ovat olleet tauolla jo toista vuotta.

Yksi vuoden 2021 suurimmista projekteista on ollut Eeva Joenpellon juhlavuosi. Eeva Joenpelto testamenttasi kotinsa Vares-Kantolan nimeään kantavaksi kirjailijakodiksi. Talossa on vuodesta 2005 asti asunut ja kirjoittanut kirjailija. WSOY:n kirjallisuussäätiö vaalii Eeva Joenpellon henkistä ja aineellista kulttuuriperintöä. Juhlavuoden aikana tämä on näkynyt konkreettisesti. Yksi vuoden merkittävimmistä tapahtumista oli kirjailijakodin avaaminen yleisölle. Olimme ilahtuneita opastettujen kierrosten suuresta suosiosta. Saimme myös itse paljon uutta tietoa Joenpellosta ja hänen talostaan.

Tulevan vuoden tapahtumia

WSOY:n kirjallisuussäätiön apurahakausi alkaa 1.2.2022. Hakemuksia voivat jättää kirjailijat, kääntäjät, erilaiset työryhmät ja hankkeet.

Vuoden 2022 aikana jaetaan myös Kirsi Kunnas -palkinto. Akateemikko Kirsi Kunnas nukkui pois tämän vuoden marraskuussa. WSOY:n kirjallisuussäätiö ja WSOY perustivat palkinnon vuonna 2017. Se jaetaan joka toinen vuosi aikuisten tai lastenrunojen erityiselle runoteokselle, runoilijalle tai runoutta edistäneelle toimijalle. Palkinnon valitsee viisihenkinen asiantuntijaraati. Ensi vuoden raatia on jo alettu koota.

Säätiön taidetta nähdään ensi vuonna:

Lisäksi Marjatta Hanhijoen näyttely Silminnähden on esillä Taidehallissa 2.1.2022 saakka.

*

Poikkeusajat näkyivät tänäkin vuonna lukuinnostuksen lisääntymisenä: vuonna 2020 kirjamyynti voi hyvin, ja vuonna 2021 sama trendi jatkui. WSOY:n kirjallisuussäätiön perustamisen historia ajoittuu toisen maailmansodan aikaan, jolloin suomalaiset ostivat niin paljon kirjoja, että WSOY päätti säätiöidä nopeasti kertyneitä varojaan. Tuosta alkupääomasta jaetaan edelleen apurahoja suomalaisille kirjallisuudelle, joka näyttää jälleen voimansa uuden kriisin äärellä.

Julkaistu 22.12.2021