Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

 

Päättyvä vuosi jää syvälle mieleemme ja pirstoutuneessa maailmassa siitä tulee kaikkia maailman  ihimisiä yhdistävä sukupolvikokemus.

WSOY:n kirjallisuussäätiö on jatkanut työtään kirjallisuuden ja lukemisen edistämiseksi pandemiaolosuhteissa melko normaaliin tapaan. Suosituista taidekierroksista kustantamossa olemme joutuneet luopumaan ja Edinburghin residenssitoiminta on tilapäisesti keskeytetty. Niitä jatketaan heti tilanteen salliessa.

Ilahduttavaa on se, että suomalaiset ovat kuluneena vuonna osittaneet olevansa aidosti lukijakansaa. Pandemian aluksi kirjamyynti näytti romahtavan, mutta sen jatkuessa trendi kääntyi. Kirja ja lukeminen osoittavat voimansa vaikeina aikoina.

Säätiö jakoi apurahoja ja palkintoja vajaan 800 000 euron verran. Seuraava apurahojen haku alkaa helmikuun alussa. Haettavissa on silloin myös Eva Joenpellon kirjailijakotistipendi ajaksi syksystä 2021 toukokuun loppuun 2023.

Eeva Joenpelto testamenttasi Sammatin Myllykylään rakentamansa talon säätiölle annettavaksi kirjailijoiden käyttöön vuonna 2004. Residenssitoiminta aloitettiin vuonna 2005. Ensimmäinen asukas oli kirjailija Tuomas Kyrö perheineen. Kirjailijakoti on tähän mennessä tarjonnut  asunnon ja kirjoitusrauhan viidelle kirjailijalle perheineen.

Pandemian kolhiessa kirjailijakoti on osoittanut voimansa. Tilava ja kaunis talonpoikaistalo rauhallisessa ympäristössä hyvien yhteyksien päässä edustaa raikasta ja uudenlaista residenssiajattelua, joka ei vaadi nopeatahtista lentomatkailua. Hyvä residenssi voi olla Suomessa ja se voi perustaa toimintansa juureville arvoille. Residenssitoiminnassa säätiö toteuttaa Eeva Joenpellon tahtoa ja kaukonäköistä viisautta.

WSOY:n kirjallisuussäätiön väki toivottaa kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Kuvat:  Eeva Joenpellon työpöytä, kuvaaja Katri Lehtola ja kirjailijakoti Vares-Kantola talviasussaan, kuvaaja Mika Wist