Taidesäätiö Merita

ELGA SESEMANN WSOY:N KIRJALLISUUSSÄÄTIÖN KOKOELMISSA

Elga Sesemann: Miehen muotokuva, 1945. Öljymaalaus.


On maaliskuu 1945 ja Bäcksbackan taidesalongissa kuhisee. Unioninkadun salongissa pidetään Elga Sesemannin ensimmäinen yksityisnäyttely, jossa on esillä 42 maalausta ja kymmenen pastellityötä. Näyttelyn maalauksista myytiin 28, pastellitöistä jäljelle jäi neljä. Samaisesta näyttelystä on hankittu WSOY:n kirjallisuussäätiön kokoelmissa olevat teokset Miehen muotokuva sekä Sesemannin sisaren Nellyn muotokuva, Sisaren muotokuva. Miehen mallina on istunut taiteilija-aviomies Seppo Näätänen, jonka kanssa Sesemann asui Ruovedellä sijainneessa Elkalana tunnetussa pytingissä.

1945 pidetty näyttely oli Elga Sesemannin taiteellinen läpimurto. Sesemann on tunnettu vaikuttavista ekspressionistista teoksistaan, joiden värikäsitys on omaa luokkaansa. 1980-luvun puolella hänen tuotantonsa alkoi lähentyä jo kubistista ilmaisukieltä, jossa tutut aiheet hajoavat geometrisiksi, jopa konemaisiksi muodoiksi. 

Sesemann oli muutakin kuin omaleimainen taidemaalari: Vuonna 2002 taiteilija debytoi runoilijana, 80-vuoden iässä runokokoelmallaan Sade kirjoitti lyijykynällä. Tätä ennen Sesemann oli julkaissut omaelämäkerrallisen teoksensa Kuvajaisia – Erään omakuvan taustamaisemaa WSOY:n kustantamana 1959.

Lähteet:

Konttinen R: Täältä tullaan! Naistaiteilijat modernin murroksessa. Helsinki 2017: Kustannusosakeyhtiö Siltala.

WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelman arkisto.

Elga Sesemannin kotisivut (4.1.2019)

Suomalaisen kuvataiteen bibliografia (4.1.2019)

Valokuvat: Katri Lehtola. © Kuvasto 2019

Siirry sivun alkuun

Elga Sesemann: Sisaren muotokuva, 1945. Öljymaalaus.
Elga Sesemann: Sisaren muotokuva, 1945. Öljymaalaus.