Taidesäätiö Merita

Marjatta Tapiolan kolme kirjailijamuotokuvaa

WSOY:n taidekokoelmassa on kolme hyvin erilaista kirjailijamuotokuvaa, jotka taiteilija Marjatta Tapiola (s. 1951) on toteuttanut kolmella eri vuosikymmenellä. Teosten hankintatarinat ovat myös hyvin erilaisia.

Kuvataiteilija, kriitikko ja kirjailija Leo Lindstenin muotokuva on hieman paperinukkemainen, kuin litteistä väripinnoista sommiteltu kooste. Tapiola maalasi muotokuvan jo 1970-luvulla. Lindsten kuului WSOY:n kirjailijakaartiin, joten Tapiola tarjosi teosta hankittavaksi kustannusyhtiölle 80-luvulla. Yli 90-vuotiaan Tyyni Tuulion muotokuvan tekeminen osui vuoteen 1986, jolloin kirjailija istui lyhyitä hetkiä kerrallaan taiteilijan mallina. Viisi vuotta myöhemmin paljastettiin Eeva Joenpellon muotokuva. Teoksia yhdistää tietty ajattomuuden ja iättömyyden tuntu. Toisaalta Tyyni Tuulion muotokuvan kohdalla näkyy sekä mallin että taiteilijan pelottomuus korkean iän ja vanhuuden kuvaamiseen. 

Maalaus Eeva Joenpellosta viittaa suurella koollaan jo presidenttimuotokuvien suuruusluokkaan. Teoksen monumentaalisuudessa voi nähdä esikuvana Albert Edelfeltin muotokuvat näyttelijä Ida Aalbergista ja laulaja Aino Achtésta. Kaikissa kolmessa maalauksessa yhdistyy voimakas vertikaalisuus, tekstiilimateriaalien tuntu ja ylväät asennot. Joenpellolla on yllään iltapuku, jonka hän oli teettänyt WSOY:n kirjailijaillallisille vuonna 1952. Voimakkaat värit, ihon kuvaamiseen käytetty keltainen ja vihreä, taustan voimakas punainen, ja muut väkevän tummat sävyt tuovat muistumia Tapiolan muuhun tuotantoon ja aiheistoon 80- ja 90-luvuilla. Tuulion ja Joenpellon hahmoissa on jotain lintumaista, joka muistuttaa taiteilijan samanaikaisista eläin- ja kalloaiheista, ruumiillisen tutkielmista. Tekijän 1980-luvulla läpilyönyt ekspressionismi jatkuu edelleen. Tapiolan taiteessa on näennäistä keveyttä, joka kuitenkin särkyy vahvojen värien vaikutuksesta.

Lähteet:
Marjatta Tapiola. Helsingin taidemuseo 2013.
Taidemaalaria tapaamassa. Suomen taideakatemia 79/1985.
Vieru, Elina: Marjatta Tapiola. Pinx. Maalaustaide Suomessa. Siveltimen vetoja. W+G 2003, 242-243.
Werneri 2/1989 & 4/1991.


 Marjatta Tapiola: Tyyni Tuulio, 1986. Öljy, 92 x 65 cm. A104.

 

 

 

 

 

 

Siirry sivun alkuun

Marjatta Tapiola: Eeva Joenpelto, 1991.
Öljy, 200 x 110 cm. A181.

 

Marjatta Tapiola: Leo Lindsten, 1978.
Öljy, 100 x 81 cm. A194.