Taidesäätiö Merita

Ariadna Donnerin tuntemattomat kirjaimet

Tekstiilitaiteilija Ariadna Donner (s. 1946) valmistaa teoksensa alusta alkaen itse. Hän on kertonut, että yhden suuren kuvakudoksen valmistamiseen pystykudontapuilla voi mennä aikaa 6−9 kuukautta. Erilaisia lankoja pellavasta villaan saattaa kulua yli 7 kg. Luonnokset hän tekee lyijykynällä tai hiilellä, värit tulevat mukaan vasta kudontavaiheessa. Donnerin maalausmateriaali on lanka. Langat pujotellaan loimien väliin käsin ja lyöntiapuna on puukampa. Teoksen tekeminen alkaa alareunasta ja työskentely tapahtuu työn nurjalla puolella. Tämä vaatii tekijältä erityistä ymmärrystä kokonaisuuden hahmottamiseen ja viitseliäisyyttä viimeistelyssä.

Muistiin kudottu (1997) on Donnerin muihin kuvakudoksiin verrattuna vähemmän orgaaninen. Siinä on selkeät viivastot ja raidalliset pinnat, mutta tekijälleen tyypillisesti langoilla luodut kirjaimia muistuttavat kuviot pyrkivät pois niille rajatusta tilasta. Katsoja yrittää löytää jotain tunnistettavaa kirjainta, mutta Donner onkin keksinyt oman salaperäisen kirjaimiston ja kielen. Hän kutsuu töitään päiväkirjoiksi. Teos on yhtä aikaa  esittävä ja abstrakti, katsoo sitä läheltä tai kaukaa. Värejä ja lankamateriaalia on lukemattomia, valmislangoista itse värjättyihin.

Taideteollisesta korkeakoulusta valmistuttuaan tekstiilitaiteilija Ariadna Donner  suunnitteli alkuun painokankaita ja teki graafista suunnittelua kuvituksista animaatioon. Vuonna 2002 Donner valittiin Vuoden Taidekäsityöläiseksi ja vuonna 2012 Art Forum Helsinki -nykytaide tapahtumassa vuoden taiteilijaksi. Hän on osallistunut ahkerasti näyttelyihin kotimassa ja ulkomailla.

Lähteet:
Jälkiä värikartalla -näyttely, Kajaanin taidemuseo 2004
Kainuun Sanomat 21.2.2004
Kaleva 25.2.2004

Siirry sivun alkuun



Ariadna Donner: Muistiin kudottu, 1997. Kuvakudos, 206 x 185 cm. E1.
Alla yksityiskohta.