Taidesäätiö Merita

Taidekokoelman esittely


Kirjallisuus kohtaa kuvataiteen


WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelma perustuu Werner Söderström osakeyhtiön (perustettu vuonna 1878) hankkimaan kuvataiteeseen ja esineistöön. Kustannustalo lahjoitti taidekokoelmansa säätiölle vuonna 2008. Säätiö huolehtii kokoelmasta ja päättää sen kartuttamisesta ja käytöstä. Nykyään osa taidekokoelman teoksista on näytteillä Lönnrotinkadulla WSOY:n toimitiloissa. Aiemmin kokoelman teokset ovat olleet esillä kustannusyhtiön toimitiloissa Porvoon kirjatalossa ja 1930-luvulta alkaen Helsingissä ensin osoitteessa Bulevardi 12, sekä 2010-luvulla Korkeavuorenkadulla WSOY:n ja kustannusosakeyhtiö Tammen toimitiloissa.

Kuten useat muutkin yritykset, alkuun WSOY hankki Porvoon kirjatalon seinille lähinnä johtajiensa muotokuvia. Aluksi keskityttiin maalauksiin, mutta 1920-luvulta lähtien aloitettiin kirjailijamuotokuvien tilaaminen myös kuvanveistäjiltä. Systemaattinen taidehankinta alkoi 1940-luvulla jatkosodan aikana kertyneen taloudellisen vaurauden myötä ja samaan ajankohtaan osuu myös WSOY:n kirjallisuussäätiön perustaminen. Vuosikymmenessä kokoelma karttui yli sadalla muotokuvatilauksella.

WSOY:n pääjohtaja Yrjö A. Jäntti työhuoneessaan Bulevardilla vuonna 1953. Takanaan maalaukset (alkaen oikealta): Janis Rozentāls: Maila Talvio; Hanna Frosterus-Segerstråle: Werner Söderström ja Venny Soldan-Brofeldt: Kauppis-Heikki. Hyllyllä veistokset: Essi Renvall: Helvi Hämäläinen; Wäinö Aaltonen: Martti Haavio ja Jalmari Jäntti; Essi Renvall: Kaarlo Sarkia ja Wäinö Aaltonen: Maila Talvio. Kuva: WSOY, valokuva: R. Roos.


Kokoelman vanhimmat teokset ajoittuvat 1800-luvun loppupuolelle, mutta muuten se painottuu selvästi 1900-luvun taiteeseen. Pääasiallisena hankintojen ideoijana toimi pitkään WSOY:n johtaja Yrjö A. Jäntti. Hän löysi nuoria kuvanveistäjiä, joilta innostui hankkimaan lisää kirjailijamuotokuvia. Jäntin toimittamien, etenkin kuvataiteisiin keskittyvien julkaisujen kautta esiteltiin taidekokoelmaa ja sen taiteilijoita. Yritykselle hankkimansa taiteen lisäksi Jäntti hankki yksityisen taidekokoelman. Yksityiskokoelmaansa hän osti pienoisveistoksia lähes kaikilta Suomen Kuvanveistäjäliiton jäseneltä, sillä kuvanveisto oli hänen suosikkitaidettaan. Yli tuhannen taideteoksen taidekokoelma kuuluu nykyään Porvoon kaupungille.

WSOY:n taideteokset, etenkin muotokuvat tilattiin tai ostettiin tavallisesti suoraan taiteilijoilta. Lisäksi kuvituskilpailujen tuloksena kokoelmaan on kertynyt paljon grafiikkaa. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana on ostettu teoksia toimitilojen seinille myös helsinkiläisistä taidegallerioista. Erikoisuuksia kokoelmassa edustavat Porvoon kirjatalon henkilökunnasta teetetyt ns. työläismuotokuvat, hieno kooste Väinö Kunnaksen muotokuvia Tulenkantajista, Essi Renvallilta tehty mittava pronssiveistosten tilaus, Tapani Raittilan maalaukset 1940-luvulta vuoteen 2000, kuvituskilpailujen tuloksena hankittu grafiikka sekä yrityskokoelmat huomioon ottaen poikkeuksellisen laaja kooste veistotaidetta kirjailijamuotokuvien ja mitalien muodossa.

WSOY:n 65-vuotisjuhlanäyttelyn avajaiset Helsingin Taidehallissa joulukuussa 1943. Kuva: WSOY. Kuvaaja: Aavikko.

Kustannusyhtiö on ylpeästi käyttänyt ja näyttänyt taideteoksiaan. Etenkin WSOY:n juhlavuosina kuvataidetta on kunnioitettu kokoelman ympärille koottujen näyttelyiden muodossa ja julkaisujen sivuilla. Joulukuussa 1943 WSOY järjesti Helsingin Taidehallissa yrityksen 65-vuotisjuhlanäyttelyn Kirja – Kulttuurin sydän. Silloin Taidehallin suuri veistossali oli varattu muotokuville. Vuonna 1948 WSOY lahjoitti jouluna yhteistyökumppaneilleen veistoksin kuvitetun 70-vuotisjuhlajulkaisun. Siinä esiteltiin 71 kokoelman veistosta kuvina, mutta pääosassa teksteissä olivat teosten malleina olleet kirjailijat. 75-vuotisjuhlakirjaan tehtiin runsas kuvitus, joka hienosti dokumentoi taideteosten ripustusta yhtiön tiloissa Bulevardilla ja Porvoon kirjatalossa. WSOY 100 Albumi 1878–1978 -teoksessa käytettiin kuvituksena lähes kaikkien toimintavuosien kirjailijaesittelyiden yhteydessä taidekokoelman muotokuvia. Tämä WSOY:n 100-vuotisjuhlavuosi huipentui taidenäyttelyyn Helsingin kaupungin taidemuseon tiloissa Meilahdessa joulukuussa 1978.

Näyttely Meilahden taidemuseossa 1978. Kuva: WSOY, valokuva: Jouko Kesäläinen.

Kuvataide ja kirjallisuus ovat kohdanneet myös silloin, kun WSOY on ollut ideoimassa ja rahoittamassa erilaisia julkisia taidehankkeita ja kirjailijoiden muistomerkkejä. Esimerkiksi Porvoon kaupungille WSOY lahjoitti Kalervo Kallion veistämän graniittisen muotokuvan Johannes Linnankoskesta ja tilasi Hilkka Toivolalta freskon taiteilija Venny Soldan-Brofeltin muistoksi töölöläiseen kouluun. Kuvataiteilijoilta on tilattu eri aikoina myös kuvituksia, kansitaidetta ja järjestetty kuvituskilpailuja. Osa näistä teosoriginaaleista ja -vedoksista kuuluu taidekokoelmaan.

WSOY:n taidekokoelman lisäksi säätiölle on lahjoitettu WSOY:n mitalikokoelma, kustannustalo Weilin+Göösin taideteoksia, liikelahjoja ja kalusteita sekä Eeva Joenpellon kirjailijakodin kuvataide. Nykyään kokoelmaan kuuluu yli 930 taideteosta ja esineitä.

Lähteet:
Häggman, Kai: Piispankadulta Bulevardille. Werner Söderström Osakeyhtiö 1878-1939. WSOY 2001.
Häggman, Kai: Avarammille aloille, väljemmille vesille. Werner Söderström Osakeyhtiö 1940-2003. WSOY 2003.
Kirja - Kulttuurin sydän -näyttelyluettelo, 1943.
Kirjailijamuotokuvia Werner Söderström Osakeyhtiön kokoelmasta, 1978.
WSOY:n kirjallisuussäätiön arkisto.


Siirry sivun alkuun