Viimeksi myönnetyt


Säätiö jakoi vuoden 2016 tunnustuspalkintonsa 5.10.2016. 10 000 euron suuruisen palkinnon saivat kirjailija Karo Hämäläinen, kuvittaja, kirjailija Kristiina Louhi ja kirjailija Helena Ruuska.

Kristiina Louhi, Karo Hämäläinen ja helena Ruuska. Kuva: Katri Lehtola
Kristiina Louhi, Karo Hämäläinen ja Helena Ruuska. Kuva: Katri Lehtola

Palkinnot myönnettiin seuraavilla perusteilla:

Kirjailija Karo Hämäläiselle tuotannosta, joka kertoo kirjailijan kyvystä uudistua ja ottaa haltuun uusia alueita kirjallisuudessa

Karo Hämäläinen julkaisi esikoisteoksensa lastenkirjan Samuli, Helsingin herra vuonna 2000.  Hän on 16 vuoden pituisen uransa aikana julkaissut lähes 50 teosta, faktaa ja fiktioita, lapsille ja aikuisille.

Kirjallisuudessamme Karo Hämäläinen on omaperäinen myytinmurtaja. Lastenkirjoja kirjoittava taloustoimittaja, joka toi dekkarigenreen finanssitrillerin vuonna 2004. Hämäläisen uusin kaunokirjallinen teos, Paavo Nurmesta kertova psykologinen romaani Yksin, on jälleen osoitus Hämäläisen kyvystä uudistua ja kehittyä kirjailijana.

Kirjailijantyönsä lisäksi nuori Karo Hämäläinen laaja-alainen kirjallisuusmies, joka on kirjoittanut kritiikkiä Suomen Kuvalehteen, toiminut Kiiltomato–lehden päätoimittajana ja on tällä hetkellä Parnasson tuottaja. Kirjallisilla kentillä Hämäläinen on positiivinen ja kokoava hahmo, joka reagoi nopeasti ja terävästikin ajankohtaisiin aiheisiin. Toiminnallaan Hämäläinen edistää kirjallisuuttamme esimerkillisesti.

Kuvittaja, kirjailija Kristiina Louhelle lastenkirjallisuutemme uusista klassikkoteoksista

Kristiina Louhi aloitti rakastetun Aino-sarjan vuonna 1984, ja 90-luvulla rinnalle tuli helein värein piirretty Tomppa.  Tapa kuvata lapsiperheen elämää arkirealistisesti oli Louhen aloittaessa melko uutta, samoin Louhen tapa katsoa maailmaa lapsen vinkkelistä ja kutoa siihen runoutta.

Louhen värisilmä on erehtymätön – hän uudisti kuvakirjakerrontaa myös herkullisella kolorismillaan. Hänen siveltimessään on usein hienovireisen humoristinen vivahde. Pikkulapsi on samaan aikaan hellyttävä ja koominen olio, sen todistavat jo klassikoiksi yltäneet Louhen hahmot, joilla on vuosikymmenestä toiseen paikka lastenkamarien kirjahyllyissä.

Kristiina Louhen teoksia lukee jo toinen sukupolvi. Kirjoista on otettu useita painoksia ja niitä on käännetty yli kymmenelle kielelle. Omien teostensa lisäksi Kristiina Louhi on kuvittanut monien muiden kirjailijoiden teoksia Kaarina Helakisasta ja Hannu Mäkelästä Hannele Huoviin ja Riitta Jaloseen.

Kirjailija Helena Ruuskalle elämäkertojen taiteesta

Helena Ruuska  on ehdoton eturivin kirjailija suomalaisen elämäkertakirjallisuuden alalla. Hän on nopeasti noussut esikuvaksi, jonka teoksiin viitataan, kun halutaan kertoa, millainen hyvä elämäkerta on.

Helena Ruuskan töissä yhdistyy perusteellinen taustatyö vetävästi kirjoitettuun tarinaan. Syntyy lukuromaaninomaisia elämäkertoja, kuten hänen tuorein teoksensa, vuonna 2015 ilmestynyt Eeva Joenpellon elämäkerta: kirjoja, jotka houkuttelevat lukemaan elämäkerran kohteen tuotantoa.

Ruuska on julkaisut myös Marja-Liisa Vartion elämäkerran ja kirjoittanut äidinkielen oppikirjoja sekä kritiikkejä valtakunnallisiin lehtiin.