Ajan­kohtaista

Tule keskustelemaan kirja-alasta: on aika siirtyä kriisipuheesta tekoihin

Mistä puhumme, kun puhumme kirja-alan kriisistä? Miltä Suomen kirjamyynti näyttää kansainvälisesti vertaillen? Kuinka lukemisen käy viihteellistyvässä maailmassa? Millä keinoin kirja-ala ylittää murrosajat?

Tule kuulemaan uutta tietoa ja keskustelemaan kirja-alan selviytymiskeinoista. WSOY:n kirjallisuussäätiö ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura järjestävät Kriisipuheesta tekoihin-kirja-ala nyt! -keskustelun torstaina 22.11.2018 SKS:n juhlasalissa osoite Hallituskatu 1, Helsinki alkaen klo 17.00.

Keskustelu perustuu toimittaja Jaakko Mikkolan tekemään uuteen selvitykseen kirja-alasta. Puhetta johtaa tietokirjailija, Turun yliopiston työelämäprofessori Tiina Raevaara, mukana kustantaja Anna Baijars Gummerukselta, viestintäpäällikkö Emmi Jäkkö Lukukeskuksesta, kirjakauppias Joose Siira Nide kirjakaupasta sekä Jaakko Mikkola.

Tule mukaan keskustelemaan ja miettimään ratkaisuja: kriisipuheesta on aika siirtyä tekoihin!

Tästä pääset lukemaan Jaakko Mikkolan selvityksen: kriisipuheestatekoihin_selvityskirjaalasta

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Marianna Kurtto on Eeva Joenpellon kirjailijakodin uusi asukas

Eeva Joenpellon kirjailijakoti Vares-Kantolassa asuu ja työskentelee kirjailija Marianna Kurtto.
WSOY:n kirjallisuussäätiö valitsi hänet keväällä 2018 kirjailijakodin asumiosoikeusstipendin saajaksi Maritta Lintusen asumiskauden päätyttyä kesän alussa.

Marianna Kurton esikoisteos runokokoelma Eksyneitten valtakunta ilmestyi vuonna 2006. Hänen tuotantoonsa kuuluu viisi runokokoelmaa ja romaani Tristania (2017). Lisäksi hän toimii englanninkielisen tieto- ja kaunokirjallisuuden suomentajana.

Asuttuaan viikon verran kirjailijakodissa Lohjan Sammatissa Marianna Kurtto kertoo näin:

”Vares-Kantolassa tuntuu rauhalliselta ja kodikkaalta. Työhuoneen kirjojen keskellä on hyvä kirjoittaa ja suuren tuvan liedellä on valmistunut jo muutama sienikastike pihametsän sienistä. Sauna on testattu toimivaksi ja koira vahtii jo pihaa kuin pitkäaikaisempi talon asukas. Myös kaupunkilaisemäntä alkaa muuntua maalaiseksi ja tottua kumisaappaisiin. Odotan mielenkiinnolla mitä seuraavat kolme vuotta Eeva Joenpellon talossa tuovat tullessaan.”

Kirjailija Eeva Joenpelto testamettasi kotinsa WSOY:n kirjallisuussäätiölle annettavaksi kirjailijoiden käyttöön. Kirjailijakotipaikka on haettavissa joka kolmas vuosi säätiön yleisessä apurahanhaussa helmikuussa.

Marianna Kurtto

Marianna Kurton kuva: Aapo Huhta

Säätiön tunnustuspalkinnot jaettiin 2.10.2018

WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinnot on jaettu 2.10. Werner Söderströmin syntymäpäivänä. Palkitut ovat kääntäjä Bui Viet Hoa, kirjailijat Siiri Enoranta ja Tommi Kinnunen sekä sarjakuvataiteilija Ville Ranta.

Lämpimät onnittelut palkituille!

Palkinnot ovat 12.000 euroa suuruudeltaan.

Palkintojen perustelut ovat luettavissa tässä:Tiedote tunnustuspalkinnot 2018

Säätiön vuoden 2018 apurahat ja residenssipaikat on jaettu

WSOY:n kirjallisuussäätiö on jakanut vuoden tämän vuoden apurahansa sekä residenssipaikat Edinburghin residenssiin, Särö ry:n Frankfurt an der Oderin residenssiin (kaksi paikkaa) sekä Eeva Joenpellon kirjailijakodin asumisoikeusstipendin.
Säätiö sain tänä vuonna 1340 hakemusta. Apurahoja jaettiin 222 kpl, yhteensä 877 700 euroa.

Myönnetyt apurahat 2018

Apurahojen haku on päättynyt

Kiitos kaikille säätiön apurahojen ja residenssipaikkojen hakijoille! Säätiö sai runsaat 1300 hakemusta.

Hakemuksista päätetään huhtikuun lopussa. Kaikille hakijoille ilmoitetaan päätöksestä henkilökohtaisesti sähköpostitse toukokuun alussa.

Hae Särö ry:n residenssiin Frankfurt an der Oderiin!

WSOY:n kirjallisuussäätiö ja kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö ry tekevät tänä vuonna yhteistyötä. Säätiön haussa voit hakea residenssipaikkaa Särö ry:n residenssiin, joka sijaitsee Saksassa  Frankfurt an der Oderin kaupungissa. Voit hakea kuukauden pituista oleskelua. Valittavana ovat syys- ja lokakuu 2018. Oleskeluun liittyy 500 euron stipendi.

Residenssi sijaitsee noin tunnin junamatkan päässä Berliinistä, aivan Saksan ja Puolan rajalla virtaavan Oder-joen äärellä. 86 neliön kokoinen valoisa huoneisto sijaitsee asunnon viidennessä kerroksessa. Huomaa, että talossa ei ole hissiä.

Residenssipaikkaa haetaan omalla hakulomakkeellaan säätiön apurahojen verkkopalvelussa, joka aukeaa näillä sivuilla 1.2.2018.

Lisätietoja ja kuvia:http://www.sarolehti.net/o/

 

VUODEN 2018 APURAHOJEN HAKU ALKAA 1.2.

Säätiön tämän vuoden apurahat ja residenssipaikat ovat haettavissa 1.2-28.2.2018. Säätiö jakaa työskentelyapurahoja yksityishenkilöille ja työryhmille kirjojen kirjoittamiseen. Lisäksi jaetaan hankeapurahoja kirjallisuudessa toimiville yhdistyksille, yhteisöille ja yksityishenkilöille kirjallisuuden ja lukemisen edistämiseen.

Helmikuussa haettavissa ovat myös kuukauden pituiset jaksot Edinburghin residenssiin ajaksi 1.8.2018-31.7.2019.

Säätiö tekee tänä vuonna residenssiyhteistyötä Särö ry:n kanssa tarjoamalla haettavaksi kaksi kuukauden pituista oleskelua Särö ry:n residenssissä Saksassa Frankfurt an der Oderin kaupungissa. Haettavissa olevat kuukaudet ovat syys- ja lokakuu 2018.

Eeva Joenpellon kirjailijakotistipendi julistetaan hakuun. Siihen kuuluu  kolmevuotinen asumisoikeus Eeva Joenpellon  WSOY:n kirjallisuussäätiölle testamenttamassa kirjailijakodissa Sammatissa. Stipendi alkaa sopimuksen mukaan syksyllä 2018.

Tarkat hakuohjeet päivitetään näille sivuille lähiaikoina. Seuraa viestintäämme sekä kotisivuilla ja Facebookissa!