Ajan­kohtaista

Eva Cederströmin teos Auringon laskettua

Vuonna 1945 Ilta-Sanomiin haastatellut suomalaiset toivoivat rauhaa, rakkautta ja kahvia. Sota jatkui edelleen Euroopassa ja Lapissa, mutta Suomen tilanne alkoi rauhoittua. Sellaisesta Suomesta taidemaalari Eva Cederström (19091995) maalasi herkän, tunnelmaltaan pysähtyneen ja seesteisen, mutta toisaalta odottavan teoksensa Auringon laskettua (1945).

Eva Cederström: Auringon laskettua, 46 x 55. 1945, öljy.

Viipurissa, Pariisissa ja Helsingissä opiskellut taiteilija asui maalauksen valmistumisen aikaan Katajanokalla ateljeekodissaan. Kuvassa näkyvä maisema lienee siis Helsinkiä. Tunnistatko sinä maiseman?

Eva Cederström tunnetaan ennen kaikkea 1950-luvulla vakiintuneesta kubisoivasta otteestaan, sinisen sävyjen mestarillisesta hallinnastaan sekä suurisilmäisistä, vakavista, ekspressiivisistä omakuvistaan. Maalasi Cederström myös onnistuneita muotokuvia kirjailijoista. Sirkka Seljan sekä Helvi Hämäläisen muotokuvat löytyvät Suomen Kirjailijaliiton taidekokoelmista.

Cederström itse nimitti 1940-lukua taiteelliseksi etsikkoajakseen, jolloin hän vielä haki omaa tyyliään. Teos on kaunis tutkielma hiljaisesta kaupungista, joka lumivaippaan kääriytyneenä odottaa elämän saapuvan sodasta vapaille kaduille.

WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelmista verkossa:
https://www.wsoy-kirjallisuussaatio.fi/taidekokoelma/

Julkaisemme tänä vuonna näillä kotisivuilla noin kerran kuukaudessa teosesittelyjä, kiinnostavia ja ajankohtaisia nostoja kokoelmasta. Lisäksi säätiöllä on Instagram tili, jolla kerromme taiteesta. Järjestämme myös opastettuja taidekierroksia, joista ilmoitamme lehdessä ja säätiön Facebook -sivulla.

Lähteet:

Kolbe L, Nyström S, Vesikansa J: Helsinki 1945. Pääkaupunki ja rauha. 2015, Helsinki 2015: Minerva Kustannus Oy.

Konttinen R: Täältä tullaan! Naistaiteilijat modernin murroksessa. 260-266. Helsinki 2017:       Kustannusosakeyhtiö Siltala.

Kuva:

WSOY:n kirjallisuussäätiön kokoelma, Katri Lehtola, 2013 © Kuvasto 2019.

Teksti: Laura Jurmu

Apurahojen hakuaika alkaa 1.2.2019

Säätiön vuoden 2019 apurahojen hakuaika on 1.2.-28.2019.

Säätiö jakaa työskentely- ja hankeapurahoja kirjailijoille, kääntäjille, kuvittajille, sarjakuvataiteiljoille sekä lukemista ja kirjallisuutta edistäville hankkeille.

Lisäksi voit hakea residenssipaikkaa Edinburghista tai Frankfurt an der Oderista.

Tarkat hakuohjeet löydät näiltä sivuilta. Hakulomakkeita pääset täyttämään 1.2., jolloin verkkopalvelu aukeaa.

Tervetuloa hakemaan!

 

 

Elga Sesemann WSOY:n kirjallisuussäätiön kokoelmissa

Elga Sesemann: Sisaren muotokuva,  92,5 x 65,5, 1945, öljy.

On maaliskuu 1945 ja Bäcksbackan taidesalongissa kuhisee. Unioninkadun salongissa pidetään Elga Sesemannin ensimmäinen yksityisnäyttely, jossa on esillä 42 maalausta ja kymmenen pastellityötä. Näyttelyn maalauksista myytiin 28, pastellitöistä jäljelle jäi neljä. Samaisesta näyttelystä on hankittu WSOY:n kirjallisuussäätiön kokoelmissa olevat teokset Miehen muotokuva sekä Sesemannin sisaren Nellyn muotokuva, Sisaren muotokuva. Miehen mallina on istunut taiteilija-aviomies Seppo Näätänen, jonka kanssa Sesemann asui Ruovedellä sijainneessa Elkalana tunnetussa pytingissä.

Elga Sesemann: Miehen muotokuva, 75,5 x 64. 1945, öljy.

1945 pidetty näyttely oli Elga Sesemannin taiteellinen läpimurto. Sesemann on tunnettu vaikuttavista ekspressionistista teoksistaan, joiden värikäsitys on omaa luokkaansa. 1980-luvun puolella hänen tuotantonsa alkoi lähentyä jo kubistista ilmaisukieltä, jossa tutut aiheet hajoavat geometrisiksi, jopa konemaisiksi muodoiksi. Sesemann oli muutakin kuin omaleimainen taidemaalari: Vuonna 2002 taiteilija debytoi runoilijana, 80-vuoden iässä runokokoelmallaan Sade kirjoitti lyijykynällä. Tätä ennen Sesemann oli julkaissut omaelämäkerrallisen teoksensa Kuvajaisia – Erään omakuvan taustamaisemaa WSOY:n kustantamana 1959.

WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelmista verkossa:
https://www.wsoy-kirjallisuussaatio.fi/taidekokoelma/

Lähteet:

Konttinen R: Täältä tullaan! Naistaiteilijat modernin murroksessa. Helsinki 2017: Kustannusosakeyhtiö Siltala.

WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelman arkisto.

Elga Sesemannin kotisivut:
https://www.elgasesemann.com/ (4.1.2019)

Suomalaisen kuvataiteen bibliografia:
http://kirjava.fng.fi/
(4.1.2019)

Kuvat:

WSOY:n kirjallisuussäätiön kokoelma, Katri Lehtola, 2013 © Kuvasto 2019.

Teksti: Laura Jurmu

WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelma tutuksi

Hyvää uutta vuotta 2019!

Tänä vuonna WSOY:n kirjallisuussäätiö edistää taidekokoelmansa tunnettavuutta eri tavoin.

Kustantamo Werner Söderström Osakeyhtiö lahjoitti taidekokoelmansa säätiölle vuonna 2008. Siihen kuuluu runsaat 900 taide-esinettä: muotokuvia, veistoksia, kuvituksia ja muuta kirjallisuuteen ja kirjailijoihin liittyvää taidetta. Teoksia lainataan näyttelyihin. Pysyvää ripustuspaikkaa, jossa taiteeseen voisi tutustua, kokoelmalla ei tällä hetkellä ole.

Taidekokoelman kotisivulla, jolle pääset klikkaamalla näiden sivujen päävalikosta kohtaa Taidekokoelma, esitellään kokoelma ja sen tarina.

Julkaisemme tänä vuonna näillä kotisivuilla noin kerran kuukaudessa teosesittelyjä, kiinnostavia ja ajankohtaisia nostoja kokoelmasta. Lisäksi säätiöllä on Instagram tili, jolla kerromme taiteesta. Järjestämme myös opastettuja taidekierroksia, joista ilmoitamme lehdessä ja säätiön Facebook -sivulla.

Tule keskustelemaan kirja-alasta: on aika siirtyä kriisipuheesta tekoihin

Mistä puhumme, kun puhumme kirja-alan kriisistä? Miltä Suomen kirjamyynti näyttää kansainvälisesti vertaillen? Kuinka lukemisen käy viihteellistyvässä maailmassa? Millä keinoin kirja-ala ylittää murrosajat?

Tule kuulemaan uutta tietoa ja keskustelemaan kirja-alan selviytymiskeinoista. WSOY:n kirjallisuussäätiö ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura järjestävät Kriisipuheesta tekoihin-kirja-ala nyt! -keskustelun torstaina 22.11.2018 SKS:n juhlasalissa osoite Hallituskatu 1, Helsinki alkaen klo 17.00.

Keskustelu perustuu toimittaja Jaakko Mikkolan tekemään uuteen selvitykseen kirja-alasta. Puhetta johtaa tietokirjailija, Turun yliopiston työelämäprofessori Tiina Raevaara, mukana kustantaja Anna Baijars Gummerukselta, viestintäpäällikkö Emmi Jäkkö Lukukeskuksesta, kirjakauppias Joose Siira Nide kirjakaupasta sekä Jaakko Mikkola.

Tule mukaan keskustelemaan ja miettimään ratkaisuja: kriisipuheesta on aika siirtyä tekoihin!

Tästä pääset lukemaan Jaakko Mikkolan selvityksen: kriisipuheestatekoihin_selvityskirjaalasta

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Marianna Kurtto on Eeva Joenpellon kirjailijakodin uusi asukas

Eeva Joenpellon kirjailijakoti Vares-Kantolassa asuu ja työskentelee kirjailija Marianna Kurtto.
WSOY:n kirjallisuussäätiö valitsi hänet keväällä 2018 kirjailijakodin asumiosoikeusstipendin saajaksi Maritta Lintusen asumiskauden päätyttyä kesän alussa.

Marianna Kurton esikoisteos runokokoelma Eksyneitten valtakunta ilmestyi vuonna 2006. Hänen tuotantoonsa kuuluu viisi runokokoelmaa ja romaani Tristania (2017). Lisäksi hän toimii englanninkielisen tieto- ja kaunokirjallisuuden suomentajana.

Asuttuaan viikon verran kirjailijakodissa Lohjan Sammatissa Marianna Kurtto kertoo näin:

”Vares-Kantolassa tuntuu rauhalliselta ja kodikkaalta. Työhuoneen kirjojen keskellä on hyvä kirjoittaa ja suuren tuvan liedellä on valmistunut jo muutama sienikastike pihametsän sienistä. Sauna on testattu toimivaksi ja koira vahtii jo pihaa kuin pitkäaikaisempi talon asukas. Myös kaupunkilaisemäntä alkaa muuntua maalaiseksi ja tottua kumisaappaisiin. Odotan mielenkiinnolla mitä seuraavat kolme vuotta Eeva Joenpellon talossa tuovat tullessaan.”

Kirjailija Eeva Joenpelto testamettasi kotinsa WSOY:n kirjallisuussäätiölle annettavaksi kirjailijoiden käyttöön. Kirjailijakotipaikka on haettavissa joka kolmas vuosi säätiön yleisessä apurahanhaussa helmikuussa.

Marianna Kurtto

Marianna Kurton kuva: Aapo Huhta

Säätiön tunnustuspalkinnot jaettiin 2.10.2018

WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinnot on jaettu 2.10. Werner Söderströmin syntymäpäivänä. Palkitut ovat kääntäjä Bui Viet Hoa, kirjailijat Siiri Enoranta ja Tommi Kinnunen sekä sarjakuvataiteilija Ville Ranta.

Lämpimät onnittelut palkituille!

Palkinnot ovat 12.000 euroa suuruudeltaan.

Palkintojen perustelut ovat luettavissa tässä:Tiedote tunnustuspalkinnot 2018

Säätiön vuoden 2018 apurahat ja residenssipaikat on jaettu

WSOY:n kirjallisuussäätiö on jakanut vuoden tämän vuoden apurahansa sekä residenssipaikat Edinburghin residenssiin, Särö ry:n Frankfurt an der Oderin residenssiin (kaksi paikkaa) sekä Eeva Joenpellon kirjailijakodin asumisoikeusstipendin.
Säätiö sain tänä vuonna 1340 hakemusta. Apurahoja jaettiin 222 kpl, yhteensä 877 700 euroa.

Myönnetyt apurahat 2018

Apurahojen haku on päättynyt

Kiitos kaikille säätiön apurahojen ja residenssipaikkojen hakijoille! Säätiö sai runsaat 1300 hakemusta.

Hakemuksista päätetään huhtikuun lopussa. Kaikille hakijoille ilmoitetaan päätöksestä henkilökohtaisesti sähköpostitse toukokuun alussa.